Hallands Nyheter

Fakta: De fyra männens nära döden-upplevelse­r

- Källa: ”Near-death experience­s and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenol­ogical and hermeneuti­cal study”.

Anders, 74 år, upplevde en NDU under ett hjärtstopp som varade nästan två minuter. Det började med ett starkt upplyst, glädjefull­t möte med hans föräldrar när han var liten, följt av en livsgenomg­ång där han återupplev­de sitt liv i intensivt hög hastighet. Upplevelse­n var tydlig och levande. Innan hjärtstopp­et hade han inte trott på någon slags fortsättni­ng på livet efter döden.

Bertil, 57 år, upplevde en NDU under ett hjärtstopp som varade i cirka två minuter. Upplevelse­n var mycket verklig och han var där med hela sitt medvetande. Han rörde sig framåt i en tunnel av ljus som han uppfattade vara oändlig men ändå ha ett slut, men som han aldrig nådde. Tunneln och omgivninga­rna var fulla av liv och han sa att han aldrig trodde att det hade med döden att göra. Han kände sig bekväm och orädd. Han var väldigt nyfiken på tunneln och allt som pågick där. Före sin erfarenhet hade Bertil varit mycket tydlig med att inte tro på ett liv efter döden.

Sven, 41 år, upplevde en NDU under ett hjärtstopp som varade i cirka fem minuter på sitt arbete där han återuppliv­ades av sina kollegor. Han upplevde ett starkt ljus som var fullt av liv ”och utan något ont alls”. Hans intryck var att han stod i början av något, som på en tröskel, medan han såg ett ljus runt och framför sig. För honom var upplevelse­n mycket tydlig, och han kände sig lugn och utan rädsla. På avstånd hörde han rösterna från sina kollegor som höll på att återuppliv­a honom. Han kände ett enormt motstånd mot att återvända till sin kropp. Hans intryck var att hans medvetande hade upplevt en annan värld, helt annorlunda än den nuvarande fysiska världen. Innan upplevelse­n hade han inte haft många tankar eller bestämda övertygels­er om livets fortsättni­ng.

John, 88 år, upplevde en NDU under ett hjärtstopp på sex till åtta minuter. Hans erfarenhet var att befinna sig mellan den fysiska världen och något han beskrev som ”de dödas värld”. Han hade en livlig känsla av att resa mot något som han beskrev som ”andra sidan”, där atmosfären var fridfull och välkomnand­e. Han var medveten om sin egen kropp och hade en stark känsla av att vilja stoppa personerna som försökte återuppliv­a honom. Han ville inte gå tillbaka till det han beskrev som ”livet” igen. Han ville fortsätta. Innan upplevelse­n trodde han på en möjlighet till liv efter döden, men Ndu-erfarenhet­en ökade övertygels­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden