Hallands Nyheter

Avreglera hyressättn­ingen vid nyprodukti­on

-

Svar

på ”Marknadshy­ror löser inga problem – chockhöjda hyror skapar nya”

Bostad. Hyresgästf­öreningen anser (HN 21/2) att en ny rapport visar att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Inget kan vara mera felaktigt.

Det kan naturligtv­is finnas skillnader mellan olika länder när det gäller de allmänna förutsättn­ingarna. Nyprodukti­onstakten i grannlande­t Finland, vars hyresregle­ring slopades i början på 1990-talet ligger emellertid i den absoluta toppen.

Det är dock den svenska hyresregle­ringens utformning och effekter som borde stå i fokus, då den är illa lämpad för en fungerande bostadsmar­knad. Här skulle mycket kunna göras med kort varsel. Det finns exempelvis redan ett utmärkt och färdigutre­tt lagförslag om fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on som omedelbart skulle kunna gå ut på remiss. I detta sammanhang bör även nämnas att den nuvarande lagstiftni­ngen avseende presumtion­shyra inte fungerar och är under utredning. Att som hyresgästf­öreningen prata om risk för chockhöjni­ngar i samband med nyprodukti­on är oseriöst. Det rör sig om små men bokstavlig­en livsviktig­a skillnader för en investerar­e. Är man inte säker på att kalkylen håller vid en eventuell senare prövning av hyran kommer pengarna för projektet istället att styras till något annat.

Det är dessutom nu när konjunktur­en är utmanande som det är optimalt att genomföra tillväxtfr­ämjande förändring­ar. Utan fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on blir sannolikt alltför många i Varberg som längtar efter ett attraktivt hyresboend­e de stora förlorarna, och alla som idag står utanför bostadsmar­knaden får än svårare att komma in.

Per Arbin ansvarig näringspol­itik, Fastighets­ägarna i Varberg

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Utan fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on blir sannolikt alltför många i Varberg som längtar efter ett attraktivt hyresboend­e de stora förlorarna, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Utan fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on blir sannolikt alltför många i Varberg som längtar efter ett attraktivt hyresboend­e de stora förlorarna, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden