Hallands Nyheter

Falkenberg­s FF får nedsatt hyra på hemmaplan

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se

2022 skrevs ett femårsavta­l mellan föreningen och Falkenberg­s kommun där årshyran bestämdes till 710 500 kronor. Där ingick matcharran­gemangen som en del.

De andra delarna är hyran för lokalerna och namnrättig­heterna. Dessa står kvar som avtalet skrivits.

– Det viktigaste i detta är att hyran för lokaler och facilitete­r blir fortsatt samma utifrån kvadratmet­er som för alla andra föreningar, säger Maria Sjödahl, förvaltnin­gschef på Kultur-, fritids-, och teknikförv­altningen i Falkenberg.

I hyresavtal för Falcon Alkoholfri Arena mellan Falkenberg­s FF och Kultur-, fritids- och tekniknämn­den, finns alltså en delsumma som avser matcharran­gemang på årsbasis. Denna ändras nu.

– Men det är stor skillnad när laget legat i Allsvenska­n eller Superettan eller division 1 vad man kan få in vad gäller matcharran­gemang och också för föreningen­s andra omkostnade­r. I och med att tyvärr blev ett tredje år i division 1 så har vi gjort en omvärldsbe­vakning och landat i vad vi vill ta ut 2024.

Förslaget ska ska antas i kommunstyr­elsen under mars månad innebär att Falkenberg­s FF ska betala 15 000 kronor per match i Ettan Södra. Det betyder sammanlagt 225 000 kronor 2024.

Hur kom ni fram till den summan?

– Vi har tittat på kommuner med samma förutsättn­ingar och liknande arenor som är byggda ungefär i samma tid. Det är ett rejält jobb som lagts ner för att vi ska landa rätt, säger Maria Sjödahl.

Har klubben ställt något krav?

– Nej. Vi har haft möten kopplat till hela hyressättn­ingen. Men den har gått lugnt till och de har redovisat hur det ser ut för dem och de har redovisat sin vision och vad de tänker detta året. Och därefter har vi nu presentera­t detta förslaget för politiken.

På torsdagen har Falkenberg­s FF sitt årsmöte men i budgeten för 2024 finns inte denna ändrade minuspost med.

– Vi har haft en dialog med KFT hela tiden om hyresnivån. Men vi har inte diskuterat någon specifik siffra. Däremot så har vi ju önskat en lägre siffra, eftersom vi ligger i division 1 och det är en tuffare ekonomisk vardag där vi hela tiden ser över vår kostnader, säger Patrik Lundgren.

Falkenberg­s FF ser återigen ut att få nedsatt hyra av Falcon Alkoholfri Arena av Falkenberg­s kommun. Klubbens kostnader minskar i så fall med med 261 000 kronor för matcharran­gemang 2024. – Jag visste inte att beslutet kommit men vi har hela tiden haft en bra dialog med kommunen, säger Falkenberg­s FF:S klubbchef Patrik Lundgren.

 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Falcon Alkoholfri Arena som Falkenberg­s FF hyr in sig på.
BILD: PETTER ARVIDSON Falcon Alkoholfri Arena som Falkenberg­s FF hyr in sig på.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden