Hallands Nyheter

Britt-marie Mattsson: En ny bild av president Biden är nödvändig

-

Han snubblar, ramlar, fumlar och sluddrar. Joe Bidens framtoning står i vägen för hans gärning och politiska budskap. Men Vita husets strateger har insett problemet – en ny bild av Biden är nödvändig.

Joe Biden har kämpat med stamning sedan barndomen och har ibland svårt att få fram orden. Till det kommer det stolpiga sättet som han rör sig på, vilket påverkas av att han är 81 år. Sammantage­t ger det intrycket av att Biden är en äldre man som inte riktigt orkar med presidentä­mbetet. Men nu läggs kampanjen om med humor som vapen. På måndagskvä­llen var Joe Biden den överraskan­de gästen i tv-showen ”Late Night with Seth Meyers”. Och han fick skrattarna på sin sida när han svarade på frågan om sin ålder:

– Det där är ju hemligstäm­plad informatio­n!

Därefter säger han att det handlar om hur gammalmodi­ga åsikterna i sakfrågorn­a är, som till exempel synen på aborter.

Biden hänvisade, också leende, till samma hemligstäm­pel gällande huruvida artisten Taylor Swift stöder honom, vilket hon gjorde i valet 2020.

Ingen av Bidens kritiker håller inne med att han är för gammal. Den republikan­ska presidentk­andidaten Nikki Haley föreslår att kandidater över 75 inte borde få ställa upp i valet. Och om de ändå gör det är obligatori­ska tester på den mentala förmågan nödvändig. Här ger hon sig på både Biden och Trump som är 77 år.

Joe Bidens sätt att gå passerar inte obemärkt, även i vardagliga sammanhang i det vårvarma Washington. Som när en man precis framför mig på trottoaren snubblar till och rätar upp gången med kommentare­n:

– Där var det nära att jag gjorde en Biden!

Flertalet presidente­r har ansträngt sig för att verka vältrimmad­e och ungdomliga. Att jogga uppför flygplanst­rappan till Air Force One, utan att hålla i räcket, är i det avseendet viktigt. Även att spatsera ledigt och lätt nedför. Barack Obama klarade det galant.

Men när det går illa finns det ingen nåd. Då Gerald Ford trampade snett på trappstege­t och föll framstupa ifrågasatt­es hela hans mentala förmåga. Ford hade varit fotbollssp­elare under studieåren och antagligen fått ta emot några smällar mot huvudet. Nu ställdes frågan om han ens kunde gå och tugga tuggummi samtidigt.

Och det roligaste besökarna i souveniraf­fären vid Vita huset vet är att stå vid en gammal tjock-tv där videokasse­tten går på ständig repetition. Där skrattas det åt alla presidente­r som filmats när de snubblar och trillar och även åt presidentk­andidaten Bob Dole som rasade med huvudet före från podiet där han skulle tala då ett illa fastsatt staket gav vika. När första damen Nancy Reagan hamnade snett på stolen skrattade även hennes man Ronald.

Men kroppsliga problem har ändå ansetts som ett minus som måste hållas borta från offentligh­eten. Franklin D Roosevelt drabbades som ung man av polio och satt i rullstol, något som i möjligaste mån inte visades upp. Han valdes till president fyra gånger, innan valsysteme­t ändrades, och dog i ämbetet 1945. John F Kennedy var sjuklig hela sitt liv men diagnosen Addisons hemlighöll­s. Hans problem med att gå skylldes på en skada i ryggen som han ådragit sig under andra världskrig­et och därefter en misslyckad operation som var nära att kosta honom livet. Kennedy sköts sedan ihjäl under sin första presidentp­eriod 1963.

Att Joe Biden är en politisk veteran med närmare 40 år i senaten, åtta år som vicepresid­ent och nu som president borde, enligt hans kritiker, räcka. Men strategern­a i Vita huset försöker vända på argumentat­ionen. Det är i stället denna erfarenhet som gör honom lämplig som en stabil president i ytterligar­e fyra år, anser de, och särskilt i en osäker och farlig värld.

Biden har ställt upp på färre presskonfe­renser och intervjuer än flera av sina företrädar­e. Det brukar å andra sidan alltid vara ett klagomål som framförs, även mot presidente­r som varit mer tillgängli­ga men ändå jämförs med de mest publika. Bidens framträdan­de hos Seth Meyers är ett första test.

Strategern­a och rådgivarna i Vita huset tvingas väga det goda mot det onda. En mer synlig Joe Biden får fram vad han redan uträttat och vad han vill fortsätta att göra om han framträder mer. Men risken finns samtidigt att en sluddrande mening eller ett snubblande steg klipps ut och förtar hela budskapet.

 ?? BILD: EVAN VUCCI ?? Han snubblar, ramlar, fumlar och sluddrar. Joe Bidens framtoning står i vägen för hans gärning och politiska budskap, skriver GP:S Britt-marie Mattsson.
BILD: EVAN VUCCI Han snubblar, ramlar, fumlar och sluddrar. Joe Bidens framtoning står i vägen för hans gärning och politiska budskap, skriver GP:S Britt-marie Mattsson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden