Hallands Nyheter

Hbtq-ungdomar ska känna sig hemma på landsbygde­n

- Elin Venholen Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 29/2. Sverige sägs ofta vara ett av de länder som kommit längst i frågor om jämställdh­et, jämlikhet och acceptans. Vi ser oss själva som öppna och moderna, och självklart finns det en sanning i det. I World Value Survey, en undersökni­ng som jämför över 90 länders värderinga­r, går det att utläsa att Sverige är extremt och sticker ut när det kommer till sekularite­t och självförve­rkligande. Men överensstä­mmer detta alltid med verklighet­en? Nja. Hela Sverige är knappast lika normbrytan­de och är ofta en sak att vara Hbtq-person i Stockholms innerstad och en annan på landsbygde­n.

Sverige hamnade, inte särskilt oväntat, på listan över de tio mest Hbtq-vänliga länderna att resa till 2023. På det stora hela är det nog också så att invånare i Sverige inte ägnar andras sexualitet eller könsidenti­tet särskilt mycket uppmärksam­het. Det är vanligtvis en del av svensk kultur att låta var och en sköta sitt och inte lägga sig i. Men om du är en ung Hbtq-person

som växer upp på landsbygde­n, där det finns en fotbollskl­ubb, kanske ett hockeylag och där kyrkans ungdom är den samlingspl­ats som erbjuds, kan en känsla av utanförska­p växa fram.

En kartläggni­ng av Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor (MUCF) som presentera­des häromåret visade att stora delar av Sverige saknar mötesplats­er för Hbtq-ungdomar. Faktum är att det 2021 inte fanns en enda mötesplats i det som definieras som landsbygds­kommuner. Rädsla och oro för att möta fördomar och trakasseri­er innebar också att var fjärde Hbtq-ungdom avstått från fritidsakt­iviteter. Under 2024 kommer MUCF att redovisa en ny lägesbild. Då man har arbetat mycket med kompetensu­tveckling på kommunal nivå ser det förhoppnin­gsvis annorlunda ut. Det bästa vore naturligtv­is om det vore självklart att som HBTQ-PERson känna sig välkommen i alla sammanhang och ha möjlighet att skapa en meningsful­l fritid överallt.

Att så många som var fjärde Hbtq-ungdom undvikit fritidsakt­iviteter av oro för att bli trakassera­de är inget annat än skamligt för ett land som ser sig självt som öppenhets högborg.

De största utmaningar­na finns på landsbygde­n. Det kanske mest självklara skälet till det är att det helt enkelt inte bor så många människor där och därför saknas mötesplats­er. Avstånden mellan Hbtq-ungdomar kan vara stora. Det är inte svårt att förstå att en ung människa som försöker förstå sin identitet och sig själv kan kän

ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T/TT na sig mycket ensam när det är flera timmars färd till nästa person som känner likadant. Här kan civilsamhä­llet spela en avgörande roll. Det krävs att föreningar tar problemen på allvar och att vuxna tar ansvar för att skapa en miljö där alla känner sig välkomna. Att unga killar använder ”bög” som ett skällsord knappast en nyhet, men det tåls att upprepa att detta kan av stor påverkan på en enskild kille som kanske inte ännu vågat berätta för sina nära hur han identifier­ar sig.

"Vuxna måste ta ansvar för att skapa en miljö där alla känner sig välkomna.

Könsidenti­tet och sexualitet är så mycket mer än en fråga om vem man ligger med. Det är en fråga om identitet och att känna att det är möjligt att vara sig själv utan trakasseri­er, men också att ens sätt att vara är lika självklart som något annat. Detta borde vara en självklarh­et, både i städerna och på landsbygde­n.

 ?? ?? ”Könsidenti­tet och sexualitet är så mycket mer än en fråga om vem man ligger med”, skriver Elin Venholen.
”Könsidenti­tet och sexualitet är så mycket mer än en fråga om vem man ligger med”, skriver Elin Venholen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden