Hallands Nyheter

C kräver 45 nya laddpunkte­r före årsskiftet

- Jens Augustinss­on jens.augustinss­on@hn.se

Falkenberg: 3,5 miljoner kronor till laddstolpa­r för elbilar vid kommunala byggnader runt om i Falkenberg­s kommun. Det kräver Centerpart­iet i en ny motion. De behöver dessutom stå klara före årsskiftet, menar partiet.

– Annars riskerar kommunen vite, säger Centerpart­iets Claes Claesson.

Centerpart­iets Katrin Carlsson står tillsamman­s med partikolle­gan Claes Claesson på den stora parkering som omges av bland annat Skogstorps­skolan.

Platsen för pressträff­en är vald med omsorg för att illustrera det som partiets senaste motion handlar om.

Med en ändring i plan- och bygglagen som träder i kraft 1 januari 2025, vill Centerpart­iet med den nya motionen mana till handling. 45 parkerings­platser runtom i kommunen, i anslutning till kommunala verksamhet­er, behöver utrustas med laddpunkte­r för elbilar innan 1 januari. Annars bryter kommunen mot den nya lagen, menar Centern.

Enligt Claes Claesson har kultur-, fritids- och teknikförv­altningen identifier­at 45 parkeringa­r vid kommunala byggnader som berörs av lagändring­en. Med en uppskattad kostnad på 78 000 kronor per laddpunkt landar det på en total investerin­gskostnad på 3,5 miljoner kronor. En summa som Centerpart­iet själva avsatte i sin skuggbudge­t inför 2024.

– Vi är inte helt nöjda med Framtid Falkenberg­s klimatsats­ning. Det är en grön omställnin­g vi jobbar med och vi måste hänga med, bland annat genom detta. Vi behöver också prioritera landsbygde­n, för där är det ju helt tomt på laddpunkte­r, säger Katrin Carlsson.

– Är inte laddpunkte­rna på plats till 1 januari bryter kommunen mot lagen och då kan det bli frågan om vite. Så vi hoppas att ett förslag kommer upp till behandling i kommunfull­mäktige innan sommaren, tillägger Claes Claesson.

Frågan kring att möta det kommande lagkravet har redan tidigare varit uppe på den politiska agendan.

– Vi har haft förslag uppe men avvaktar till att lagen införs, säger kommunstyr­elsens ordförande Per Svensson (S).

Förändrar Centerpart­iets motion den politiska prioriteri­ngen av frågan på något sätt?

– Inom ett år ska det tas ett beslut utifrån ett utarbetat förslag och det kommer vi göra eftersom det är ett kommande lagkrav det handlar om. Men vi avvaktar så länge som möjligt.

Är det inte risk att kommunen får betala vite om laddpunkte­rna inte är på plats när lagen träder i kraft?

– Jag tror inte det utdöms vite direkt. Det brukar finnas en införandet­id efter att en lag trätt i kraft.

Per Svensson ställer sig också till den kommande lagen som han ser som problemati­sk.

– Det är en intressant motion. Men problemet med lagförslag­et är att vi tvingas att sätta upp laddare på vissa specifika ställen. Kommunen borde få större frihet att själva bestämma var de ska placeras.

 ?? BILD: JENS AUGUSTINSS­ON ?? Centerpart­iet i Falkenberg motionerar om att det behöver satsas 3,5 miljoner kronor på 45 nya laddpunkte­r för elbilar. De vill ha dem på plats innan årsskiftet.
BILD: JENS AUGUSTINSS­ON Centerpart­iet i Falkenberg motionerar om att det behöver satsas 3,5 miljoner kronor på 45 nya laddpunkte­r för elbilar. De vill ha dem på plats innan årsskiftet.
 ?? ?? Parkeringe­n vid Skogstorps­skolan är en av platserna som behöver utrustas med en laddpunkt för att möta kommande lagkrav på laddinfras­truktur.
Parkeringe­n vid Skogstorps­skolan är en av platserna som behöver utrustas med en laddpunkt för att möta kommande lagkrav på laddinfras­truktur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden