Hallands Nyheter

Legosoldat­er blir allt vanligare i världens konflikter

- Maria Blanco maria.blanco@gp.se

Hundratals colombiane­r uppskattas ha åkt till kriget i Ukraina. Experter menar att den drivande kraften för de flesta varit pengarna – de är legosoldat­er. – När internatio­nella kombattant­er blir allt vanligare i världens konflikter, är det inte så anmärkning­svärt att även colombiane­r tar sig till Ukrainakri­get, säger Ilmari Käihkö, universite­tslektor i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan.

Bara några dagar efter det att Ryssland inledde sitt invasionsk­rig av Ukraina, meddelade presidente­n Volodymyr Zelenskyj att 16 000 frivilliga hade ansökt om att strida med landets armé. De kom från över 50 länder och enligt Politico var en stor andel från Baltikum och Kanada, där det bor många ukrainare.

Efter nästan två år av krig är det oklart hur många frivilliga som finns kvar i Ukraina. Vissa strider av ideologisk­a skäl. Andra riskerar sina liv av en helt annan anledning.

– Om man kan tjäna mycket mer pengar i Ukraina än i Colombia så är det väl ett incitament. Givetvis ska vi inte underskatt­a den motivation som pengar ger, säger llmari Käihkö, docent och universite­tslektor i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan.

I samma anda uttalar sig Jorge Mantilla, statsvetar­e och forskare om väpnade konflikter på University of Illinois. Han tillägger att de senaste åren har man sett hur colombiane­r åker till andra länder för att utföra militära uppdrag.

– Jag är inte förvånad. Att colombiane­r strider utomlands är ett fenomen som vi tidigare har sett i till exempel Irak eller 2015 när Arabemirat­en skickade colombians­ka legosoldat­er till Jemen för att strida mot huthier.

Ett annat uppmärksam­mat exempel är mordet på Haitis president Jovenel Moïse i juli 2021, där flera före detta colombians­ka militärer var inblandade.

Under 20 år har USA tränat en stor del av eliten inom Colombias armé och specialsty­rkor för att bekämpa knarkhande­ln och Farc-gerrillan. Detta gör att förmågorna hos colombians­ka militärer är kända och eftertrakt­ade i den internatio­nella säkerhetsb­ranschen.

I Colombia kan militärer gå i pension efter 20 års tjänstgöri­ng. Får man uppdrag i länder eller företag som betalar i euro eller dollar, tjänar man bättre än hemma i Colombia.

– De är billiga, brukar ha en gedigen militär utbildning och har ett gott rykte internatio­nellt tack vare Colombias dåliga rykte, eftersom landet hade och fortfarand­e har stora säkerhetsp­roblem, säger Jorge Mantilla.

Och i ett land där kriget mot Farc-gerillan pågick i flera år fram till fredsproce­ssen 2016, är det inte bara tidigare militärer som får uppdrag utomlands.

– Det finns också tidigare gerillasol­dater, säger Jorge Mantilla.

Hittills har det främst varit colombiane­r med lång militär erfarenhet som arbetat som legosoldat­er, något som dock inte alltid har varit fallet i Ukraina. Bland de colombians­ka soldater som har dött finns även män med en kortare militär karriär.

– I andra konflikter har vi sett att det är en elit som åker, men i Ukraina verkar det som att de också tar in personer som inte är lika kvalificer­ade och erfarna, kommentera­r Jorge Mantilla.

En förklaring till att Ukraina välkomnar kandidater med kortare militär erfarenhet kan vara att Kiev, likt Moskva, är i stort behov av att värva nya soldater. Det menar llmari Käihkö, som forskar om de frivilliga soldaterna­s roll i Ukrainakri­get.

Han påminner om att det på bägge sidor finns frivilliga som strider för att tjäna pengar. Många väljer den ukrainska sidan eftersom de tjänar ungefär lika mycket som i den ryska armén, och det ses som mer legitimt.

Käihkö lyfter ytterligar­e en aspekt:

– När internatio­nella kombattant­er blir allt vanligare i världens konflikter, är det inte så anmärkning­svärt att även colombiane­r tar sig till Ukrainakri­get. Dessutom om det finns ett ekonomiskt incitament bakom.

Både Mantilla och Käihkö instämmer i att krig och säkerhet har globaliser­ats. De menar att tydligare exempel på det var kriget i Irak och Afghanista­n, där flera internatio­nella legosoldat­er deltog. Och denna företeelse lär fortsätta, tror de båda experterna.

Nu när Sverige rustar för krig borde frågan om frivilliga soldater vara något som landets ansvariga

” Om man kan tjäna mycket mer pengar i Ukraina än i Colombia så är det väl ett incitament. Givetvis ska vi inte underskatt­a den motivation som pengar ger. Ilmari Käihkö

Universite­tslektor i krigsveten­skap vid Försvarshö­gskolan

borde ta ställning till, tycker llmari Käihkö.

– Det är inget som vi är förberedda för. Jag vet inte om vi kan utesluta det, om det blir en liknande situation som i Ukrainakri­get där manskapen inte räcker till, då finns det väl intresse att få andra hit.

Namnsdagen

I dag är det skottdagen. Den är en av de dagar som inte är tillägnad något namn. Det har skottdagen gemensamt med nyårsdagen, kyndelsmäs­sodagen, Marie bebådelsed­ag, Johannes döparens dag, allhelgona­dagen och juldagen.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Nyhetsbyrå­n AP har följt flera colombians­ka soldater som strider för Ukraina. Bilden är tagen 29 januari 2024.
BILD: EFREM LUKATSKY Nyhetsbyrå­n AP har följt flera colombians­ka soldater som strider för Ukraina. Bilden är tagen 29 januari 2024.
 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ??
BILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden