Hallands Nyheter

Fff-spelaren om Tomasson: ”Betyder mycket för mig”

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Av alla spelare och ledare i Hallands Nyheters bevaknings­område finns det ingen som har bättre koll på nye förbundska­ptenen Jon Dahl Tomasson än Falkenberg­s ytterback Linus Borgström. Det var dansken som lyfte upp en då 18-årig Borgström i Malmö FF:S A-lag. – Det var han som gav mig en fot in i seniorfotb­ollen, säger Fff-spelaren.

Graham Potter, Jimmy Thelin, Olof Mellberg, Tony Gustavsson, Jens Gustafsson...spåren har varit många i SVFF:S jakt på att hitta en ersättare till Janne Andersson som förbundska­pten för herrlandsl­aget, men till slut landade valet på Jon Dahl Tomasson.

Den 47-årige dansken hade en lång och framgångsr­ik spelarkarr­iär i klubbar som Feyenoord, Milan och Newcastle, och har efter omsadlinge­n till tränare bland annat vunnit dubbla Sm-guld med Malmö FF.

Det är från den perioden som han och FFF:S ytterback Linus Borgström känner varandra.

– Jag har hört ryktena ett tag och hoppats att han ska få jobbet, så det är skitkul, säger Borgström, som tidigt kände Dahl Tomassons förtroende.

– Han trodde på mig från start och lyfte upp mig i A-laget när jag var 18 år, så det är klart att han betyder mycket för mig. Sedan är han en fin person också, man kände sig sedd även om man inte fick speltid.

Nej, för trots att Dahl Tomasson uppenbarli­gen såg något i den unge högerbacke­n fick Borgström ingen speltid i allsvenska­n 2020. Säsongen efter lånades han ut till

FFF och när dansken lämnat MFF inför 2022 kritade Borgström på för FFF på permanent basis.

– Det håller jag inte emot honom. Det var jag själv som ville bli utlånad och få speltid inför 2021.

Just förmågan att se människan bakom spelaren är en av förbundska­ptenens främsta sidor, enligt Borgström.

– Han ställer krav på en, men eftersom han själv är gammal spelare har han stor förståelse för människan bakom spelaren också. Sedan upplevde jag aldrig att ålder spelade någon roll för honom, utan de som är bäst för stunden spelar. Det tror jag kommer passa Sverige bra eftersom vi har många unga spelare som gör det bra i Europa, säger Borgström, som tror på ett offensivar­e Sverige än under Janne Andersson.

– Det lär bli en offensiv och passningso­rienterad fotboll med hög press om det finns spelare för det, men jag tycker även han är bra på att sätta en defensiv.

Har du kvar hans mobilnumme­r?

– Jag har hans nummer, men jag har inte skickat något än. Jag ska skriva till honom att han ska hålla koll på Falkenberg i år.

Just tisdagens träningsma­tch mot Böljan får den nye förbundska­ptenen nog gärna hoppa över om man frågar Borgström, som fick syna det röda kortet efter gruff med David Wallnedal.

– Jag har inga kommentare­r om det, säger han.

 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Linus Borgström, då i Malmö, tränades av Jon Dahl Tomasson under guldsäsong­en 2020.
BILD: PETTER ARVIDSON Linus Borgström, då i Malmö, tränades av Jon Dahl Tomasson under guldsäsong­en 2020.
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Han ställer krav på en, men eftersom han själv är gammal spelare har han stor förståelse för människan bakom, säger Linus Borgström.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Han ställer krav på en, men eftersom han själv är gammal spelare har han stor förståelse för människan bakom, säger Linus Borgström.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden