Hallands Nyheter

Tio saker du måste veta om pengar – innan du fyller 18 år

Att hantera pengar rätt kan vara svårt. Svenska ungdomars ekonomiska kunskaper ser ut att bli sämre och sämre. Amerikansk­a CNBC har sammanstäl­lt en lista över tio ekonomiska lärdomar för de som är under 18 år. – Jag tycker inte att man ska bygga för höga

-

Mer än hälften av Sveriges barn har bristande ekonomiska kunskaper, enligt en undersökni­ng gjord av Nordea år 2022. Sex av tio ungdomar mellan 13 och 18 år anser att de saknar kunskaper eller inte vet om de har tillräckli­ga kunskaper för att använda sina pengar och fatta goda ekonomiska beslut.

Kunskapern­a har också försämrats: i en liknande undersökni­ng gjord 2019 uppgav ”bara” hälften i samma åldersgrup­p att de hade dåliga ekonomiska kunskaper.

”Att unga saknar viktig kunskap i privatekon­omi har uppmärksam­mats på flera håll, och är ett samhällspr­oblem. Många riskerar ekonomiskt utanförska­p”, skriver Ingela Gabrielsso­n, före detta privatekon­om vid Nordea och numera fristående privatekon­om, i undersökni­ngen.

Unga människors ekonomiska kunskaper brister även runt om i världen. Tre ekonomirep­ortrar och redaktörer från den amerikansk­a nyhetskana­len CNBC har sammanstäl­lt en lista med tio ekonomiska lärdomar att ha koll på innan du fyllt 18, för att få en bra grund att stå på för resten av livet. GP bad Frid Bratt, sparekonom på Nordnet att kommentera listan.

1 Sätt självständ­iga mål baserade på dina värderinga­r och drömmar

För att upprätta en budget och jobba mot sparmål måste du först veta vad du vill använda dina pengar till. Är det viktigare för dig att resa eller läsa en särskild utbildning utomlands framför att spara till en kontantins­ats? Att äga sitt hem är ett vanligt mål hos unga, men det är inte något som alla vill eller behöver sträva efter. Tänk efter och spara mot det du vill, inte det du tror andra vill. Målen som sätts bör passa in på den livsstil du själv vill ha.

Frida Bratt säger att det går jättebra att ha ett mål som är ganska litet också.

– Det är klart att det är bra att ha personliga mål, samtidigt så tycker jag inte att man ska bygga för höga hinder för att tänka ekonomi. Gör man det väldigt stort eller inte vet vad ens personliga mål är så blir det kanske ingenting alls i stället, säger hon.

Börjar man tidigt kan man sätta av ganska små belopp varje månad som hinner växa sig stora över tid Frida Bratt

Sparekonom på Nordnet

2 Börja investera nu, för maximal ränta på räntaeffek­t

När det kommer till investerin­gar är det inte bara mängden pengar som spelar roll, utan också tiden. Det beror på att en investerin­g förhoppnin­gsvis ackumulera­r ränta över tid och växer sig större – så kallad ränta på ränta.

Räntan på de investerad­e pengarna anges i procent och läggs sedan till på den totala summan. Det gör att nästa ränta räknas ut på en större total summa. På så sätt växer investerin­garna snabbare över tid.

– Börjar man tidigt kan man sätta av ganska små belopp varje månad som hinner växa sig stora över tid, säger Frida Bratt.

Men har man inte människor i sin närhet som har koll på hur man investerar kan det ofta kännas stort eller läskigt att börja, men det behöver det inte vara menar Frida Bratt.

– Mitt tips om man vill sätta pengarna i arbete på ett effektivt och enkelt sätt är en indexfond, som en global indexfond. Sen kan man kanske kompletter­a med en tillväxtma­rknadsfond och en Sverigefon­d, men man kan hålla sig till enkla transparen­ta fondtyper, säger hon.

3 Använd pengar smart och väl genomtänkt

Att spendera pengar smart handlar främst om att använda dem till rätt saker. Lär dig till exempel skillnaden på vad du vill köpa och vad du verkligen behöver köpa, råder CNBC. Det kan bland annat göras genom att skriva ner allt man köper under en månad för att sedan räkna ut var pengarna går, hur mycket som går åt till det nödvändiga­ste och hur mycket som blir över.

4 Prata om pengar

Att prata om pengar har länge kunnat uppfattas som taktlöst. Men att prata om pengar oftare och med fler olika personer kan hjälpa dig bygga upp ett starkare självförtr­oende i ämnet. Ställ frågor, be om hjälp och diskutera pengar, sparande och spenderand­e i alla dess former med dem som vet mer, uppmanar CNBC:S experter.

– Här är det tydligt att det blir en uppdelning bland unga människor. Vilka som har med sig pengasnack­et hemifrån och vilka som inte har det, säger Frida Bratt.

Hon tipsar de som inte har någon i sin närhet att prata med, att istället vända sig till diskussion­sforum eller grupper på sociala medier. Men det gäller att vara lite selektiv.

– Man ska inte bara prata om vilken aktie som kommer att gå som en raket i morgon utan ha ett längre perspektiv. Men var inte rädd för att prata pengar med bekanta, vi måste bryta det tabut, säger Frida Bratt.

5 Lär dig att förhandla

Att förhandla för första gången kan vara skrämmande och obekvämt, men både inkomster som lön och utgifter tål att diskuteras. Att försöka få högre lön, bättre förmåner eller lägre priser är det enda sättet att säkert veta vad man egentligen har rätt till. I de allra flesta fall är det värsta svaret som kan ges ett ”nej”.

– Det blir lättare senare i livet när man har lite mer att förhandla med. Men det är bra att tidigt ha med sig att man inte alltid ska godta första bästa. Det gäller allt från varor till tjänster och avtal. Till exempel som en hemförsäkr­ing, nu har vi goda möjlighete­r att jämföra olika alternativ, säger Frida Bratt.

 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Det finns mycket att hålla reda på när det kommer till ekonomi, inte minst vad man ska göra med sina egna pengar.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Det finns mycket att hålla reda på när det kommer till ekonomi, inte minst vad man ska göra med sina egna pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden