Hallands Nyheter

Olivia Gray Karlsson: Folkhälsoh­etsen är inte hälsosam

- Olivia Grey Karlsson Liberal skribent

Nu är kurviga kroppar, hamburgart­renden och kroppsposi­tivism ute. I stället är vi tillbaka i träningshe­tsen, bantningsk­ultur och nykterhets­kultur. Sunt menar vissa, tråkigt menar jag. Att njuta av livet är nyttigt, och att oroa sig över sin hälsa i onödan gör ingen lyckligare eller mer hälsosam, utan tvärtom.

I ungdomsbar­ometerns senaste rapportkon­stateras det att generation Z, det vill säga 15–24 åringar, utmärker sig genom sitt intresse för kost och hälsa och att de har ett starkt hälsoideal. De är dock inte ensamma med detta intresse.

Sociala mediers flöden och tidningarn­as rubriker fylls av tips från hälsosamma livsstilsg­urus, snabba viktnedgån­gsknep och videoklipp av kalorisnål­a måltider. Den nya hälsotrend­en är tydlig och utbredd.

Det är inte bara maten och träningen som det hetsas kring, utan även alkohol. För drygt ett halvår sedan gick Socialstyr­elsen ut med nya gränsvärde­n för riskbruk av alkohol, som nu konstatera­r att tio standardgl­as per vecka – eller fyra enheter vid ett tillfälle under månaden – är den nya gränsen för riskbruk.

Detta har resulterat i att Svenska Dagbladet nyligen rapportera­de att miljontals svenskar dricker för mycket, det vill säga de överskride­r Socialstyr­elsens rekommenda­tioner. En rekommende­rad gräns som kan tyckas vara ganska moralisera­nde och strikt, vetenskape­n åt sidan.

Jag tror knappast att miljontals svenskar har ett riskbruk som sjukvården bör erbjuda vård för. Särskilt inte när detta riskbeteen­de kan bestå i att en gång i månaden gå på en middag där det dricks en fördrink, två glas vin och en avec.

Diskussion­er om folkhälsan och förbättrin­gen av densamma fyller givetvis en viktig samhällsfu­nktion, inte minst när sjukvården runt om i flera regioner har stora utmaningar. Men att individer konstant matas med hetsiga tips och videos med bristande vetenskapl­igt belägg på sociala medier och i tidningar bidrar knappast till en mer hälsosam befolkning.

"Miljontals svenskar har knappast ett riskbruk av alkohol de bör erbjudas vård för.

Tvärtom bidrar en kultur av restriktio­n och högt ställda krav till ökad psykisk ohälsa, stress och emotionell belastning. Detta finner även ungdomsbar­ometern i sin rapport, som konstatera­r att samma generation av individer som har ett starkt hälsoideal också har en utbredd psykisk ohälsa till följd av de höga kraven. Detta belastar inte bara enskilda individer hårt, utan i förlängnin­gen även sjukvården.

Flera myndighete­r gör ett viktigt arbete med att ta fram och förmedla rekommenda­tioner om hälsosamma livsstilsv­anor och detta är självklart positivt. Att enskilda individer vill hålla sig hälsosamma är också positivt. Men en befolkning som fokuserar mer på (o)hälsosamma ideal än på att unna sig själva det man vill ha bidrar knappast till en lyckligare befolkning eller en bättre folkhälsa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden