Hallands Nyheter

Sjukhus Ivo-anmält efter förväxling av symptom

- Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

Halland: Ett barn som sökte vård vid Hallands sjukhus bedömdes först ha psykiatris­ka symptom och skickades till bup. Men när barnets tal- och rörelseför­måga försämrade­s gjordes utredninga­r på ett annat sjukhus som visade att hen led av cancer i lymfsystem­et. Totalt dröjde det 16 månader innan barnet fick sin korrekta diagnos och behandling.

Barnet hade under en längre tid haft psykiatris­ka och neurologis­ka symptom när hen sökte vård vid Hallands sjukhus, enligt ett pressmedde­lande från Region Halland.

Sjukhuset bedömde initialt att symptomen berodde på psykiatris­ka besvär och skickade därför barnet vidare till barn- och ungdomspsy­kiatrin.

Därefter remitterad­es hen till barnoch ungdomskli­niken på Hallands sjukhus och genomgick utredninga­r men ingen av dem ”gav stöd för kroppsliga orsaker”.

Allt eftersom förvärrade­s symptomen varpå barnets tal- och rörelseför­måga påverkades. Barnet skickades till Drottning Silvias barnsjukhu­s där en utredning visade en ovanlig form av hjärninfla­mmation. Senare visade en fördjupad utredning att hen led av cancer i lymfsystem­et.

Det dröjde cirka 16 månader innan barnet fick rätt diagnos. Enligt regionens pressmedde­lande har barnet nu fått rätt behandling och de neurologis­ka och psykiatris­ka symptomen har ”gått tillbaka”.

Hallands sjukhus konstatera­r att ”förloppet var svårbedömt och ovanligt, men att det funnits brister i vården”. Ola Blomqvist, som är chefsläkar­e, uppger i pressmedde­landet att bristerna fick stora negativa konsekvens­er för barnet och familjen.

Händelsen har nu anmälts till Ivo enligt Lex Maria.

 ?? BILD: KALLE PETTERSSON/ARKIV ?? Hallands sjukhus Ivo-anmäls.
BILD: KALLE PETTERSSON/ARKIV Hallands sjukhus Ivo-anmäls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden