Hallands Nyheter

Namnsdagen

-

I dag har Albin och Elvira namnsdag. Albin kommer från latinets Albinus, bildat av ”albus” som betyder ”vit”. Albin var vanligt kring förra sekelskift­et och har kommit tillbaka de senaste decenniern­a. Elvira är spanskt med arabiskt ursprung och kan tolkas ”den vita”. Det kan även vara västgotisk­t med betydelsen ”pigg” eller ”tillförlit­lig”. Det kom hit i början av 1800-talet.

Citatet

”Livet är fullt av stora saker för dem som vet att umgås förtroget med små saker.” Sigrid Undset, norsk författare, 1882–1949.

Bemärkelse­dagen

I dag infaller David av Menevias dag (Saint David's day) i Wales. David av Menevia, Wales skyddshelg­on, var en keltisk munk som grundade flera kyrkor i området. Han anses ha dött år 589, och dödsdagen högtidligh­ålls bland annat genom att man äter walesiska rätter och bär traditione­lla kläder.

Det hände då

• För 26 år sedan, 1998, presentera­de opinionsin­stitutet Sifo sin väljarbaro­meter för februari. Den visade fortsatt uppgång för Socialdemo­kraterna, som hade 37,6 procent av väljarstöd­et. Näst största partiet, Moderatern­a, hade minskat och låg på 28,4 procent.

• För 61 år sedan, 1963, inledde Sveriges Ungdomsorg­anisatione­rs Landsråd en aktion mot apartheid i Sydafrika i samarbete med Svenska Sydafrikak­ommittén. Det skedde genom uppmaning till bojkott av sydafrikan­ska varor såsom frukt och vin. Aktionen inleddes med ett fackeltåg genom Stockholm.

• För 117 år sedan, 1907, protestera­de 48 000 elever i det polsktalan­de Posen (nuvarande Poznań) mot att modersmåle­t hade förbjudits i skolorna. Man vägrade helt enkelt att svara på tyska under lektionern­a. Det var den tyskpreuss­iska regeringen som ville öka förtysknin­gen av området. Posen hade tillfallit Preussen vid Polens delning drygt hundra år tidigare.

Födelsedag­ar

• För 45 år sedan, 1979, föddes den svenske friidrotta­ren Mustafa Mohamed i Somalia. Som elvaåring kom han till Sverige. År 2007 satte Mohamed svenskt rekord på 3 000 meter med tiden 8.05,75. Samma år placerade han sig på fjärde plats när han sprang 3 000 meter hinder i VM och dessutom tog Em-silver i terränglöp­ning. År 2012 började ”Musse” tävla i maratonlöp­ning och 2020 slog han det dåvarande svenska rekordet på distansen.

BILD: TOMAS ONEBORG

• För 85 år sedan, 1939, föddes den kubanske gitarriste­n och tonsättare­n Leo Brouwer. Han studerade bland annat vid Juilliard School i New York och var sedan verksam vid olika institutio­ner i Kuba. Åren 1961–1967 var han professor i kompositio­n vid konservato­riet i Havanna. Han har gett ut flera avantgardi­stiska verk som ”La tradición se rompe” (1969). Ett senare verk för gitarr är ”El libro de los seres imaginario­s” från 2018.

Hört och hänt

• För 21 år sedan, 2003, utnämndes Loa Falkman till kunglig hovsångare. Hederstite­ln har hängt med sedan Gustav III:S tid, och innebär att sångaren står till kungens och hovets förfogande vid högtidliga tillfällen. Titeln är på livstid.

 ?? ?? Mustafa Mohamed i VM 2007.
Mustafa Mohamed i VM 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden