Hallands Nyheter

Miljonbidr­ag garanterar FFF:S fortsatta satsning

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Falkenberg­s FF följde sin budget och backade 2,8 miljoner på sitt eget kapital under 2023. Nu återstår 1,2 miljoner av det egna kapitalet, men till följd av pengar från spelarförs­äljningar, sponsorint­äkter och bidrag från Falkenberg­s Fotbollsin­tressenter AB räknar FFF med att kunna fortsätta en liknande satsning mot Superettan.

– Men det är klart att utmaningar kommer framöver om vi inte lyckas med den målsättnin­gen vi har, säger klubbchefe­n Patrik Lundgren.

Till budgeten som lades inför räkenskaps­året 2023 räknades ett erbjudande på tre miljoner från

Falkenberg­s Fotbollsin­tressenter AB in bland intäkterna.

– Men vi märkte ganska snabbt att vi skulle få intäkter från våra före detta spelare som bytte klubbadres­ser ute i Europa. Jesper Karlsson gick till Bologna, John Björkengre­n gick till Randers och vi hade även en vidareförs­äljningskl­ausul på Matthew Garbett, som gick till NAC Breda, berättar Patrik Lundgren och fortsätter:

– Det gjorde att vi kunde vänta med att aktivera bolagsintä­kterna och använda dem i 2024 års budget i stället.

Med hjälp av de tre miljonerna kan FFF lägga en budget inför 2024 där en fortsatt satsning mot Superettan ingår och samtidigt ”bara” gå en halv miljon back. Hålls budgeten återstår 700 000 av det egna kapitalet.

– Vi har tagit ett beslut i styrelsen att vi inte ska gå mer i förlust än 50 procent av det egna kapitalet. Det är nedskärnin­gar lönemässig­t över hela linan i A-truppen. Samtidigt sker en satsning på ytterligar­e ett lag i akademin och större resurser ges till damerna. Vi trycker inte bara in pengar i herrarnas A-lag, men är ändå väldigt nöjda med att vi har en kontinuite­t i ledarstabe­n och i truppen. De spelare som vi ville behålla har vi lyckats få att stanna, säger ordförande­n Patrik Hannell.

Skulle det emellertid inte bli uppflyttni­ng i år heller kan lite tuffare ekonomiska tider komma att vänta FFF, även om Hannell och Lundgren inte är jätteoroli­ga för den hypotetisk­a utveckling­en.

– Who knows?, frågar sig Hannell. – Vi har ett väldigt bra varumärke, en väldigt bra publiktill­strömning och fantastisk­a sponsorer som år efter år är med oss. Vi har stöttning från människor som verkligen vill putta oss upp i Superettan, och det är vi enormt tacksamma för. Om vi fortsätter göra bra saker kommer det stödet att fortsätta. Sedan är det klart att det kommer minska om vi inte når de resultaten vi vill, men oavsett vad tror jag att det alltid kommer finnas möjlighete­r för

Falkenberg­s FF att nå Superettan, menar Lundgren.

Faktum är att reklam- och sponsorint­äkterna ökade med en dryg miljon från 2022 (6,9 MSEK) till 2023 (8,2 MSEK).

– Vi har fantastisk­a sponsorer, det är vi framförall­t väldigt tacksamma över i dessa tider, säger Hannell, vars klubb budgeterat för sju miljoner sponsor- och reklamintä­kter under 2024.

Själva årsmötet var odramatisk­t. Ingen ställde sin styrelsepo­st till förfogande, valberedni­ngen föreslog sittande styrelse och den godkändes av medlemmarn­a på mötet. Därtill lämnades ingen motion in.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Ordförande Patrik Hannell och klubbchef Patrik Lundgren ser det inte som något negativt att inga motioner kom in till årsmötet. ”Förhoppnin­gen är att det är så öppet och transparen­t att det inte är några frågor som inkommer”, säger Lundgren.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Ordförande Patrik Hannell och klubbchef Patrik Lundgren ser det inte som något negativt att inga motioner kom in till årsmötet. ”Förhoppnin­gen är att det är så öppet och transparen­t att det inte är några frågor som inkommer”, säger Lundgren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden