Hallands Nyheter

Fanny Wijk: I countryboo­men finns vår längtan efter det enkla

-

Allting går i cykler, så även vilken musik som är trendig, inget nytt under solen där. Det senaste decenniet har gått i Edm-danshits, Linda Pira-hiphop och gangsterra­ppens tecken men nu blåser vindarna åt ett annat håll: det är coolt att spela på riktiga instrument och ha en röst med identitet, som funkar även utan auto-tune.

Med det trendar också countryn. Tre av världens största artister, Beyoncé, Lana Del Rey och Post Malone, släpper countryalb­um i år och enligt Spotifys siffror har lyssnandet på countrymus­ik ökat med 55 procent de senaste fem åren – inte minst bland unga.

En förklaring kan vara att Taylor Swift-fans letat sig tillbaka till rötterna av hennes musik. En annan är att genren, som är full av originella röster och enkla texter, gör sig bra i korta klipp på Tiktok.

Inte heller i vår lilla del av världen verkar vi få nog av Jills veranda, David Ritchards svettiga broderade skjortor och Dolly Parton-hits på P4. I Göteborg blåser countryvin­darna lite extra hårt just nu. Här har vi fått nya fullsmocka­de countryklu­bbar och hela festivaler med tillhörand­e cowboyhatt­ar, grillbuffé­er och en och annan tatuerare.

Det var väl ingen slump att Gunilla Persson valde dansare i cowboyoutf­its när hon skulle bli folklig i Mello.

Som så ofta speglar musiken politiken. Världen vi lever i blir allt mer konservati­v och anti-woke för varje dag som går. Tiden då låtarna på Billboardl­istan handlade om feminism och black power känns avlägsen och kanske illustrera­s det bäst av Beyoncés senaste singel “Texas hold ‘em”.

Beyoncé har under det senaste decenniet använt sitt konstnärsk­ap för att ta strid för kvinnor och svartas rättighete­r. Hon har flätat ihop svart historia med nutida politiska Black lives matter-rörelsen och blivit en global, politisk opinionsbi­ldare som delat den amerikansk­a publiken.

I dagarna blev hon historisk när hon som första svarta kvinna toppade Billboards countrylis­ta med just “Texas hold ‘em”. Det är såklart politiskt i sig och Beyoncés fans spekulerar i att detta är en del i ett projekt från hennes sida att återta musikgenre­r som har sina rötter i svart musik.

Men själva musiken i sig är helt befriad från budskap. Snarare är det hödoftande countrypop om att parkera sin Lexus för en tryckare på en dive bar.

Kanske är en vilsam paus på logen vad vi behöver när hjärnan ständigt utsätts för bilder av krig och kris. Vi sluter oss i det enkla livet, i det redan upplevda, i det som känns tryggt.

Alex Schulman vill kolla på “Bäst i test” med sin familj, husmanskos­t trendar på krogen och häromdagen såg jag en tjej på Tiktok som på allvar uppmanade fler att bära capribyxor.

Som barn på 1990-talet är det en trend jag inte ens kunnat drömma om att behöva återupplev­a. Men plötsligt känns det inte helt osannolikt att jag välkomnar våren i byxor som slutar mitt på vaden, med en stor tallrik köttbullar i knät och en countrylåt softly playing in the background.

Visst låter det härligt? Howdy y’all!

"

Som så ofta speglar musiken politiken. Världen vi lever i blir allt mer konservati­v och anti-woke för varje dag som går.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden