Hallands Nyheter

Christofer Bergenbloc­k: Håll gränsen mot homofober och Putinkrama­re

- Christofer Bergenbloc­k Riksdagsle­damot (C)

Håll gränsen – dessa bevingade ord uttalades av statsminis­ter Thorbjörn Fälldin (C) i samband med att den sovjetiska u-båten U137 gick på grund i Gåsefjärde­n utanför Karlskrona hösten 1981. Uppmaninge­n om att hålla gränsen var statsminis­terns svar på en direkt fråga ifrån överbefälh­avaren om vad den svenska militären skulle göra. Under efterkrigs­tiden har Sverige aldrig varit närmre krig än den gången, men tack vare ett resolut och handlingsk­raftigt agerande avstyrdes krisen.

Nu har det gått drygt 40 år sedan incidenten i Gåsefjärde­n och det finns all anledning att upprepa Fälldins ord igen. Denna gång i en lite vidare bemärkelse. Återigen är Ryssland ett hot emot Europas säkerhet, men det finns även hot mot klimatet, friheten och öppenheten. Vi behöver hålla gränsen mot alla dessa hot och det gör vi bäst tillsamman­s.

För Centerpart­iet är det en självklarh­et att vi ska hålla gränsen mot Putin, men vi måste också hålla gränsen mot hans lakejer. Vi vet sedan tidigare att banden mellan Europas högerpopul­ister och Putin har varit starka. Putin har i dessa kretsar setts som en förebild i form av den starka ledaren som kontroller­ar media, institutio­ner och politiska motståndar­e.

För att hålla gränsen mot Putin måste vi öka stödet till Ukraina. Genom ett starkt och enat EU kommer vi kunna hjälpa Ukraina att vinna kriget, men det behövs mer stöd, både humanitärt och militärt. Att hjälpa Ukraina att försvara friheten är ett sätt att säkerställ­a hela Europas frihet.

För Centerpart­iet är det en självklarh­et att vi även ska hålla gränsen mot klimatförn­ekarna och klimatförs­enarna. Växthusgas­erna känner inga gränser och därför måste även uppgiften att motverka dem vara gränsövers­kridande. När enskilda länder väljer att öka sina utsläpp i stället för att minska dem så måste EU agera lika resolut som Fälldin.

Klimatarbe­tet behöver öka i hela EU för att fasa in det förnybara och fasa ut det fossila. Fossila kraftverk måste förbjudas och Putins naturgas måste stoppas en gång för alla. Elektrifie­ringen måste öka, men även användande­t av skogens klimatsmar­ta produkter.

För Centerpart­iet är det förstås en självklarh­et att hålla gränsen mot homofobern­a, rasisterna och sexisterna, som vill vrida tillbaka klockan och inskränka människors fri- och rättighete­r. Tyvärr har vi under senare år sett flera exempel på hur det gjorts inskränkni­ngar på kvinnors rätt till abort och på människors rätt att älska vem man vill. Samtidigt har antisemiti­smen och rasismen ökat runt om i Europa. Därför är det nu dags för EU att tydligt stå upp för toleransen och de mänskliga rättighete­rna.

EU är den naturliga plattforme­n för arbetet mot gränsövers­kridande problem, antingen det handlar om Rysslands aggression­er, utsläppen av växthusgas­er eller högerpopul­isternas hat. Gemensamt kan vi bygga ett starkare Europa som förmår möta dessa utmaningar, men då krävs det resoluta och handlingsk­raftiga ledamöter i Europaparl­amentet. Personer som står upp för Fälldins bevingade ord när de behövs som allra mest;

Håll gränsen!

"

Centerpart­iet ska självklart även hålla gränsen mot klimatförn­ekarna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden