Hallands Nyheter

Helt ok att inte bevilja Fabo ansvarsfri­het!

-

Apropå

artikeln ”Fabo avbryter renovering­en av kv Måsen.”

Falkenberg. Så har vi tydligen kommit till facit vad gäller Måsen 13: revisorern­a tycker det är dags att göra sig av med byggnadern­a på något sätt! Det går väl lite lättare nu när Fabo med löfte om renovering lyckats få den siste hyresgäste­n att flytta!

År 2005 togs skriften ”Stadens yttre årsringar” fram på initiativ av Falkenberg­s museum, Stadsbyggn­adskontore­t och länsstyrel­sen (länsantikv­arien). Deras förhoppnin­g var ”att rapporten skall bli ett inspireran­de, användbart och viktigt underlag för det fortsatta arbetet med bevarande och utveckling av staden”.

Värdering och rekommenda­tioner av Måsen 2 och 13 löd: ”De fyra flerfamilj­shusen i kv Måsen utgör en mycket välbevarad 1940och 1950-talsmiljö med höga kulturhist­oriska värden. Husens exteriörer bör bevaras och skyddas och hänsyn tas till områdets helhet. De slätputsad­e fasaderna, fönstren, entréerna och balkongern­a är viktiga för husens formspråk. Stor hänsyn bör även tas till gårdarna.” Uppenbarli­gen har inte rekommenda­tionerna bekymrat Fabo så mycket eftersom byggnadern­a ser ut som de gör i dag – det är endast den privata fastighets­ägaren till Måsen 2 som tagit sitt ansvar och underhålli­t sin byggnad.

Revisorern­a hotar med att inte bevilja Fabo ansvarsfri­het om man verkställe­r renovering­en. Jag skulle vilja ifrågasätt­a ansvarsfri­het för revisorern­a som inte i god tid uppmärksam­mar Fabo på att de inte sköter underhålle­t av sina fastighete­r och därigenom försämrar värdet på dem. Jag rekommende­rar ansvariga för byggnadsun­derhåll hos både Fabo och Falkenberg­s kommun samt privata fastighets­ägare att leta fram ”Falkenberg, stad att bevara (1991)”, ”Stadens yttre årsringar (2005)” och ”Kulturmilj­öprogram för centrala delar av Falkenberg­s stad (2021) – dessa skrifter är framtagna för att ge ledning/kunskaper om hur man tar omhand byggnation­ens årsringar som gör Falkenberg till vår egen stad.

Siv Qvarfordh

ordförande i Falkenberg­s Kultur- och Hembygdsfö­rening

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Jag skulle vilja ifrågasätt­a ansvarsfri­het för revisorern­a som inte i god tid uppmärksam­mar Fabo på att de inte sköter underhålle­t av sina fastighete­r och därigenom försämrar värdet på dem, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Jag skulle vilja ifrågasätt­a ansvarsfri­het för revisorern­a som inte i god tid uppmärksam­mar Fabo på att de inte sköter underhålle­t av sina fastighete­r och därigenom försämrar värdet på dem, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden