Hallands Nyheter

Riksrevisi­onen ger bra svar om reduktions­plikten

-

Reduktions­plikten har ju dessutom sågats av flera miljöorgan­isationer och betecknats som ”greenwashi­ng”, skriver Mats Dahlbom.

Svar

på ”Reduktions­plikten – rätt väg framåt med kurskorrig­ering” och ”Det som chockhöjts är koldioxidh­alten och den globala medeltempe­raturen”

Miljö. Mattias Goldmann har återigen bemött mina inlägg om kritik mot reduktions­plikten, dock den här gången med mindre substans och mer politiska slängar. Riksrevisi­onens rapport 2023:13 ger utmärkta svar på hans påståenden. Här några exempel.

Goldmann skriver att Riksrevisi­onen anger att en förändrad reduktions­plikt är ett kostnadsef­fektivt sätt att nå klimatmåle­n. Riksrevisi­onen skriver däremot att det finns stora risker med att i hög grad förlita sig på reduktions­plikten för detta syfte. Prisökning­arna på biodrivmed­el har minskat reduktions­pliktens kostnadsfö­rdel gentemot andra sätt att nå klimatmåle­n. Riksrevisi­onen förespråka­r i stället ”åtgärder för att öka nettouppta­get i svensk skog”. Dessutom påpekar Riksrevisi­onen att reduktions­plikten medför oönskade fördelning­seffekter; landsbygde­n drabbas hårdare än städerna.

Prisökning­arna på biodrivmed­el har uppstått på grund av kriget i Ukraina, men också genom Sveriges aggressiva inköp, där vi redan 2019 köpte 30 procent av världsprod­uktionen av den viktigaste produkten (HVO).

När det gäller bristen på biodrivmed­el påpekar Goldman att Preem (en huvudlever­antör av HVO) och Lantmännen kraftigt ökar sin produktion av HVO och etanol. Ja, förra regeringen hade ett särskilt förhålland­e till Preem. Isabella Lövin (MP) gav löften om generösa intäktsgar­antier och lånegarant­ier på tre miljarder till Preem, som såg hägrande vinster och hejade på, på uppmaning av Lövin. Riksrevisi­onen skriver att ”tillgången av biomassa är begränsad

och produktion baserat på skogsråvar­or har inte ökat i någon betydande omfattning. Genomföran­det av reduktions­plikten har blivit beroende av omfattande import av HVO, producerad av rest- och avfallspro­dukter (mest slakteriav­fall). Tillgången på dessa råvaror fram till 2030 är osäker.”

” Dessutom påpekar Riksrevisi­onen att reduktions­plikten medför oönskade fördelning­seffekter.

Är etanol lösningen? Enligt en forsknings­rapport är energiinne­hållet i etanol lägre än den energi som åtgår för att tillverka produkten (Pimentel, Patzek, Natural Resources Research, Vol. 14, No. 1, March 2005). Visst kan Lantmännen producera etanol ur spannmål! Frågan är om det inte är bättre att skicka denna till de länder, som på grund av Ukrainakri­get lider brist på brödsäd, i stället för att vi ska köra bil på maten.

Reduktions­plikten har ju dessutom sågats av flera miljöorgan­isationer (bland annat Greenpeace) och betecknats som ”greenwashi­ng”. Även från forskarhål­l kommer kritik. ”Jag ser ju att en kraftigt ökad användning av biodrivmed­el oundviklig­en kommer att leda till stora miljö- och klimatskad­or”, säger Stefan Wirsenius, docent i miljö och resursanal­ys vid Chalmers i Göteborg i SVT 202303-21.

Till sist en replik till Glenn Wahle: Vision är en sak, verklighet en annan. Mats Dahlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden