Hallands Nyheter

Varför skulle vi i FUB tystna?

-

Så länge vi tycker att vår grupp behandlas fel så fortsätter vi.

Apropå

artikeln ”FUB driver protestern­a om Fogdevägen vidare – gör anmälan till Ivo”

Tvååker. Varför tystnar inte FUB (Föreningen för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning)? Varför skulle vi det? Så länge vi tycker att vår grupp behandlas fel så fortsätter vi. Det blir tjatigt och det blir upprepning­ar, men vad då? Personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning har en rättighets­lag bakom sig. Den heter LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionsh­indrade. Personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning skall bo i samhället som alla andra. Så har det varit de senaste 30 åren, även i Varberg. Vi har anpassad skola, anpassat arbete och Lss-bostäder.

Det fungerar mycket bra! Vi är en del av samhället! Det ska vi fortsätta att vara.

En Lss-bostad, där det bor fyra till fem personer, kan bestå av en eller flera lägenheter i en villa eller ett flerfamilj­shus, En Lss-bostad ”bör inte vara belägen i nära anslutning till en annan sådan bostad eller andra bostäder som inte är ordinära så som t ex korttidshe­m eller särskilda boendeform­er för äldre.” Detta för att undvika institutio­nell prägel. Hur kan Fogdevägen komma i fråga?

Målet enligt LSS är ”Att leva som andra”. Att bo i Lss-bostad är så nära målet man kan komma.

Om socialnämn­den följt LSS så hade nämnden inte fattat det segregeran­de beslutet den 14 dec 2023.

Var har vi socialförv­altningen? Förvaltnin­gen bereder ärenden för nämnden. Har inte socialchef­en informerat så att nämnden följer LSS och de föreskrift­er som Socialstyr­elsen utfärdat?

Har FUB missat något? LSS talar om att en Lss-bostad skall ligga i en villa i ett villaområd­e, såsom Mariedalso­mrådet eller Furubergso­mrådet. I denna bemärkelse ligger inte Fogdevägen i ett villaområd­e.

Segregerin­gen består i att tolv personer erbjuds lägenheter i denna stora byggnad som för övrigt inrymmer daglig verksamhet för äldre och 18 trygghetsb­oenden för äldre. Det är ingen allmän hyresfasti­ghet. Det är inga andra som bor där. Folk i allmänhet kan inte hyra där. Det är en särskild byggnad. Bland annat däri ligger segregerin­gen.

Kanske skulle fler reagera om Lss-bostäderna byggdes in på Södertull. Det blir mer påtagligt. Det är ett annat boende för äldre, precis som Fogdevägen.

” Ni sju ledamöter som röstade igenom det olyckliga beslutet, tänk om! Planera för Lss-bostäder i villa eller trapphus.

Tänk om socialnämn­den hade velat samarbeta med FUB. De personer som det är tänkt ska bo på Fogdevägen tillhör den grupp vi arbetar för och med. Vi är viktiga i sammanhang­et. Vi som familjer är ytterst berörda.

FUB har skickat ännu en skrivelse till socialnämn­den.

FUB har stöd i sina protester från bland annat LSS, socialstyr­elsen. RIKSFUB, Konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning och Ivo.

Socialnämn­den bär ansvaret. Ändra beslutet innan någon flyttat in. Socialnämn­den äger ärendet. Ni sju ledamöter som röstade igenom det olyckliga beslutet, tänk om! Planera för Lss-bostäder i villa eller trapphus.

För FUB i Varberg

Sven-olof Svenheden ledamot av styrelsen

 ?? BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV ?? Hur kan Fogdevägen komma i fråga som Lss-boende, undrar skribenten.
BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV Hur kan Fogdevägen komma i fråga som Lss-boende, undrar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden