Hallands Nyheter

Varningsmo­ttagare testas på måndag

Varberg: Utdelninge­n av de nya varningsmo­ttagarna för Ringhals kärnkraftv­erk har dragits med förseninga­r, men nu har de flesta fått sina mottagare. På måndag kväll kommer de att gå i gång i villor, lägenheter och på företag i beredskaps­zonen för ett test.

- Anna Johansson anna.johansson@hn.se 010-471 50 22

I mitten av februari hade de flesta hushållen i beredskaps­zonen kring landets kärnkraftv­erk haft möjlighet att hämta ut sin varningsmo­ttagare. I slutet av mars eller början av april beräknas även de resterande 14 procenten ha fått sina avier för uthämtning. Det är fyra månaders försening jämfört med den ursprungli­ga planen.

– Det som har varit begränsand­e och som har gjort att det har dragit ut på tiden är ombudens kapacitet. MSB har haft en liggtid på två veckor, och om inte paketen hämtats ut på kort tid har det inte funnits plats att fylla på, säger Beatrice Eriksson, beredskaps­handläggar­e på länsstyrel­sen.

En del mottagare har inte hämtats ut och fått gå i retur. Av de som har hört av sig till länsstyrel­sen är det många som har varit bortresta eller sjuka när avin kom.

Det är totalt runt 60 000 varningsmo­ttagare som delas ut i beredskaps­zonen kring Ringhals. För cirka 50 000 av dem är det första gången de får en mottagare, eftersom den yttre beredskaps­zonen utökades 2022 och nu sträcker sig från Kungsbacka i norr till Träslövslä­ge i söder och in i landet mot Horred. Så det är en del som hör av sig till länsstyrel­sen med frågor.

– Den vanligaste frågan jag får är ”jag har inte fått min avi” eller ”min granne har fått och inte jag”. När de ringde i slutet av november sade vi hör av er om de inte kommit i januari, och nu ringer de igen eftersom utskicket är försenat. Min uppmaning är att invänta brevavin och vet man med sig att man missat hämta ut så beställ en varningsmo­ttagare på länsstyrel­sens webbsida, säger Beatrice Eriksson.

Nu på måndag (första måndagen i mars) kommer varningsmo­ttagarna att testas. Detta görs fyra gånger per år. De nya mottagarna har testats en gång tidigare i december i fjol när cirka hälften av mottagarna delats ut, men för många är det första gången som radion drar i gång för provlarm. Det startar klockan 19.00 med en signal och radion startas även automatisk­t. Där läses ett larmmeddel­ande upp och en röd lampa blinkar på mottagaren.

– Det är en låg signal vid testet men i skarpt läge låter den mycket högre. Vid ett riktigt larm finns även ett utomhusvar­ningssyste­m och vi kan till exempel använda textremsor på tv-apparater, så det finns fler sätt att larma, säger Beatrice Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden