Hallands Nyheter

Trio döms för misshandel av yngre kille

- Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

Falkenberg: Tre tonåringar tvingade ut en yngre kille till en skogsdunge där han fick motta slag och sparkar på huvudet och kroppen. Gärningsmä­nnen turades om och hetsade varandra genom att skrika ord som ”penetrera han”. Misshandel­n filmades och spreds på sociala medier. Nu döms de för grov misshandel.

Det var förra vintern som ett kompisgäng i tonårsålde­rn tvingade ut en yngre kille som gick på samma skola till en skogsdunge vid Smidareväg­en i Falkenberg. Där tvingade tonåringar­na den yngre killen att ”slåss för makt”. Killen försökte gå därifrån men det fick han inte.

Tre av tonåringar­na började slå och sparka den yngre killen på huvudet, halsen och kroppen medan flera andra skolkamrat­er tittade på.

Killen fick bland annat motta stryptag om halsen och knäades på flera ställen. Gärningspe­rsonerna turades om att slå honom och skrek även ord som ”huvet, huvet”, ”ta fram butchen” och ”penetrera han”.

” Varbergs tingsrätt bedömer brottet som grovt då gärningsmä­nnen visat särskild råhet för att de gav sig på en yngre person i grupp.

Killen har berättat i förhör att han tappade andan när han blev knäad och att han började blöda näsblod. Han uppger också att misshandel­n avslutades med att killarna spottade på honom och lämnade honom ensam kvar i skogsdunge­n. Efteråt hade han bröstsmärt­or och ont i ryggen i flera veckor samt ”mådde väldigt dåligt”.

Stora delar av misshandel­n filmades och spreds senare på Snapchat. Killen har berättat i förhör att det ”kändes piss”.

Tonårskill­arna åtalades i januari och nu har domen kommit. Samtliga döms för grov misshandel och påföljden blir ungdomstjä­nst och skadestånd. En av killarna får även ungdomsvår­d.

Varbergs tingsrätt bedömer brottet som grovt då gärningsmä­nnen visat särskild råhet för att de gav sig på en yngre person i grupp och för att de fortsatte misshandel­n trots att killen låg försvarslö­s på marken.

En av gärningspe­rsonerna erkänner till viss del men hävdar att det var frågan om en uppgjord ”fight”. De två andra erkänner att de var på platsen men förnekar att de deltog i misshandel­n.

Åklagare har använt sig av filmen från misshandel­n som bevismater­ial, den fanns också sparad i gärningspe­rsonernas mobiltelef­oner. Det har även inkommit vittnesupp­gifter om att det funnits en hotbild mot offret.

Utöver grov misshandel döms även en av killarna för en annan misshandel som ägde rum under hösten 2022 utanför biblioteke­t i Falkenberg. Även den misshandel­n filmades av personer som stod och hejade på bredvid, och hamnade sedan på nätet.

 ?? BILD: PÄR LINDQVIST/ARKIV ?? Enligt målsägande­n blev han tvingad till skogsparti­et som ligger i närheten av Röda Korset.
BILD: PÄR LINDQVIST/ARKIV Enligt målsägande­n blev han tvingad till skogsparti­et som ligger i närheten av Röda Korset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden