Hallands Nyheter

Polischefe­r om de omstridda verktygen: ”Positivt”

Halland: Polisen har fått fler verktyg för att stoppa de kriminella gängen. Två nya lagar som blivit rejält omdebatter­ade. Polischefe­rna i Varberg och Falkenberg är trots kritiken positivt inställda till visitation­szoner och vistelsefö­rbud.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Den 1 februari trädde en ny lagstiftni­ng om preventiva vistelsefö­rbud i kraft. Inom en månad vill regeringen även införa så kallade visitation­szoner. Två nya lagar som främst ska slå mot gängkrimin­aliteten och som blivit hett omdebatter­ade.

De båda lokalpolis­områdesche­ferna i Varberg och Falkenberg välkomnar de nya lagarna.

– Vi får en utökad möjlighet naturligtv­is. Sedan är Varberg inte den orten där man kan applicera den här lagen på direkt. I dagsläget är det inte så troligt att vi behöver använda den, men man vet inte hur framtiden ser ut, säger Anders Wiss, polischef i Varberg, om visitation­szonerna.

Även Ulrica Strömkvist, polischef i Falkenberg, väljer att se positivt på möjlighete­n att visitera personer i en geografisk zon utan misstanke om brott:

– Det välkomnas att det kommer, men det är i sin linda. Vi ser det som en bra möjlighet att använda det om det behövs, säger hon och förklarar vidare:

– Säg att det skett en skjutning eller sprängning och vi får informatio­n om vedergälln­ing. Då har vi möjlighet att visitera personer inom ett geografisk­t område för att förebygga nya brott. I min värld är det positivt, säger Ulrica Strömkvist.

Samtidigt förstår polischefe­rna att lagen kan sticka en del i ögonen. Kritiska röster har bland annat höjts om att det kommer innebära en ökad diskrimine­ring och ett slag mot integritet­en.

– Det handlar så klart mycket om kommunikat­ion och att använda lagen med klokhet, säger Ulrica Strömkvist.

– Det finns alltid risker med alla de här lagarna. Man får använda det på ett förnuftigt sätt och framför allt förklara varför man gör det. Gemene man behöver inte vara orolig för någon form av massvisita­tion från polisens sida. Vi jobbar med de

verktygen vi har mot de individer vi misstänker kan begå brott, säger Anders Wiss.

Preventiva vistelsefö­rbud innebär att en person kan förbjudas att vistas på allmän plats inom ett avgränsat område, till exempel vid skolor eller fritidshem.

– Jag tänker absolut att det är användbart. Men eftersom den är så pass ny har vi ingen erfarenhet av hur den fungerar i praktiken än. Det är något som Polismyndi­gheten och Åklagarmyn­digheten tittar på tillsamman­s, säger Ulrica Strömkvist.

Anders Wiss välkomnar lagen: – Det blir någon form av skyddslag mot dem som är på platsen. Har man brottsling­ar som begår brott, så kan vi lägga förbud att vistas där. Då gynnar det befolkning­en som bor i området, säger han och nämner narkotika- och våldsbrott.

Kommer ni använda er av vistelsefö­rbud i Varberg?

– Vi skulle kunna tänka oss det i samband med narkotikab­rott, som vi har en hel del i Varberg. Och man kan aldrig garantera att det inte sker våldsbrott i ett område. Det kan handla om våldsbenäg­na personer som kanske styrt ett område. Får man bort en sådan individ kan det lätta på trycket för dem som bor där, säger Anders Wiss.

 ?? ?? Ulrica Strömkvist, lokalpolis­områdesche­f i Falkenberg, välkomnar de nya lagarna som Polismyndi­gheten får användning av för att bekämpa gängkrimin­aliteten.
Ulrica Strömkvist, lokalpolis­områdesche­f i Falkenberg, välkomnar de nya lagarna som Polismyndi­gheten får användning av för att bekämpa gängkrimin­aliteten.
 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ??
BILD: HÅKAN JOHANSSON
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Även Anders Wiss, lokalpolis­områdesche­f i Varberg, ser positivt till visitation­szoner och vistelsefö­rbud.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Även Anders Wiss, lokalpolis­områdesche­f i Varberg, ser positivt till visitation­szoner och vistelsefö­rbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden