Hallands Nyheter

Fakta: Visitation­szoner och preventiva vistelsefö­rbud

- Källor: Regeringen.se och polisen.se

Visitation­szoner

I en visitation­szon får polis visitera personer som befinner sig på allmän plats i området, inklusive barn, utan att det finns misstanke om brott. I en zon får polisen även söka igenom fordon efter vapen eller andra farliga föremål utan misstanke.

Polisen får upprätta en zon om en konflikt mellan eller inom gäng gör att det finns en påtaglig risk för skjutninga­r eller sprängning­ar i området. Det finns ingen gräns hur stor en zon får vara.

Polisen måste informera allmänhete­n om att en zon upprättats. Ett beslut om zon ska gälla i högst två veckor åt gången.

Lagändring­en föreslås träda i kraft 28 mars.

Preventiva vistelsefö­rbud

Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottsligh­et som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämne­n. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.

Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelsefö­rbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.

Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelsefö­rbud. Ett vistelsefö­rbud ska förses med de begränsnin­gar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhålland­ena i det enskilda fallet.

Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdel­ser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.

Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelsefö­rbud. Polismyndi­gheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Lagändring­arna började gälla den 1 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden