Hallands Nyheter

Patrik Potocki har stakat sig till bättre startled

-

Vad gör man om man bor i södra Sverige och vill avancera i Vasaloppet­s startgrupp­er? Crossfit-utövaren Patrik Potocki, 36, valde att följa trenden med seedningsl­opp i en så kallad stakningsm­askin. Det tog honom från tionde till sjätte led. – Det är väldigt smidigt på det sättet för oss som bor söderut, säger tvåbarnspa­ppan från Gamla köpstad.

Patrik Potocki är CTO (Chief Technology Officer) på Fast Track i Varberg. Han gillar att träna, både på lunchraste­n och efter jobbet. Under tio år låg mycket av hans fokus att sitta vid datorn. I dag hinner han med båda delarna.

– Jag tyckte sport var roligt och spelade badminton ett par gånger i veckan. Sedan hittade jag crossfiten. Där blir man antingen väldigt biten eller inte alls, säger Patrik Potocki.

På Crossfit-gymmet finns en stakningsm­askin. Patrik har även en egen maskin hemma i vardagsrum­met. Där har han nött och nött. Timme efter timme. I jakten på den stora revanschen.

Backar vi bandet ett år tillbaka i tiden gjorde Patrik Potocki debut i Vasaloppet. De första tre kilometern­a från Sälen klarade han på drygt en och en halv timme. Han utgick från tionde och sista startled men den naturliga frågan blir ändå: vad gick snett?

– Man går ju och lägger ut sina skidor innan start. Jag hamnade väldigt långt bak, eftersom det var första gången hade jag ingen riktig koll. Det är 14 000 man har framför sig när man ska upp i första backen. Det var inte ens jobbigt. Jag hade gångpuls. Jag var inställd på att det skulle ta tid, minns Patrik Potocki.

Lite snowboard har han åkt. Men inte så mycket skidor på längden mer än seedningsl­oppet innan i Ulricehamn på 4,2 mil.

– I Åkulla var det lätt att staka, men på Vasan var det mer uppförsbac­kar. Hur diagonalåk­er man då? Jag hade åtta mil på mig att lära mig.

Hemma på Västkusten följde Sofia Norborg sin sambo med spänning. Patrik ville ju till varje pris undvika att hamna på fel sida vid den klassiska repdragnin­gen i Vasaloppet.

– Sista stationern­a var det tajt. De skrek: ”Om femton minuter går repet”. Då var jag redan inne, så jag visste att om jag tar en snabb paus och kör samma tempo till nästa station så är det okej.

Patrik Potocki åkte Vasaloppet på elva timmar och 44 minuter.

– Man känner alla känslor när man varit igång så länge. Äntligen är det slut.

Han fick placeringe­n 9 752 av totalt 11 684 åkare. Det hade inne

"

Jag behöver inte åka skidor och inte ha någon teknik mer än i stakningsm­askinen

 ?? BILDER: HÅKAN JOHANSSON ?? Patrik Potocki har en egen Skierg-maskin i vardagsrum­met.
BILDER: HÅKAN JOHANSSON Patrik Potocki har en egen Skierg-maskin i vardagsrum­met.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden