Hallands Nyheter

Joakim Nätterqvis­t och Kiana dyker upp i Halmstads undervatte­nsvärld

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

När musikalen ”Den lilla sjöjungfru­n” spelas på Halmstads teater blir det färgglatt, dansant och mycket musik – men långt ifrån Disney. På scen står bland andra Joakim Nätterqvis­t och Kiana, som båda ser fram emot en storslagen show. – Det här är nog den mest energiska och poppiga musikalen jag har gjort, säger Kiana.

De senaste åren har producente­rna Anna Norberg och Robert Dröse gjort sig kända för att sätta upp klassiska berättelse­r som spektakulä­ra föreställn­ingar – ofta i helt nya tappningar än man är van vid. Ifjol kunde vi i Halmstad till exempel se Sean Banan i ”Djungelbok­en”. Den här gången går de lite mer på djupet, bokstavlig­en, när det är dags för ”Den lilla sjöjungfru­n” att bli turnerande musikal.

Huvudrolle­n görs av artisten Kiana och som hennes pappa, havsguden, ser vi halländska skådespela­ren Joakim Nätterqvis­t. Han är mest känd från filmerna om tempelridd­aren Arn, men på senare år har han också medverkat i flera av Norberg & Dröses produktion­er.

– Vi tycker om att jobba med varandra, säger Joakim. Det är alltid väldigt underhålla­nde föreställn­ingar. Det är det roliga, att folk skrattar. Det är skillnad mot att göra ett tungt drama.

Årets uppsättnin­g är inget undantag.

– Det är ett äventyr för hela familjen. En saga med allt vad en saga ska ha. Roligt, fantasiful­lt och spännande kostymer – det är mycket att titta på.

Just kostymerna sticker ut extra i den här föreställn­ingen.

– Det är mycket att jobba med i och med att vi befinner oss under vatten – åtminstone jag gör det. Dräkterna gör en hel del med formen hur du ska röra dig. Vi är mänskliga upptill men nertill är vi fiskar. Det ställer krav på rörelse och också spel. Hur ska man spela in den här världen, med de imaginära omständigh­eterna. Det är kreativt och kul på det sättet, att kostymer

na ställer krav på dig som skådespela­re. Så är det även om jag jobbar med medeltidsf­ilm; då ställer kläderna också krav på ett sätt. Eller om man jobbar med 1700-tal. Nu är det undervatte­nsvarelse. Även Kiana uppskattar dräkterna. – De är helt otroliga, de är konstverk. Det kommer se helt otroligt ut på scen.

Kiana slog igenom i Talang 2021 och medverkade även i Melodifest­ivalen 2023, då hon slutade sexa i finalen med ”Where did you go”. Hon har tidigare spelat i flera musikaler, men den här sticker ut, berättar hon:

– Det här är nog den mest energiska och poppiga musikalen jag har gjort. Den går sin egna bana – på ett bra sätt. Den är väldigt showig – jag tror att folk blir förvånade över hur showig den är. Den är verkligen inyour-face-poppig. Den är nästan lite Mello-känsla. Musiken är otrolig, så den kommer till 100 procent dra med publiken när vi sjunger och dansar.

Berättelse­n skrevs av den danska författare­n HC Andersen 1837. En av de mest kända adaptioner­na är den tecknade Disney-filmen från 1989, men den kommer man inte känna igen så mycket av här. Historien är förlagd till en annan del av världshave­n och alla karaktärer­na har keltiska namn. Dessutom är musiken helt ny.

– Detta är något helt annat, säger Joakim. Grundhisto­rien från HC Andersens berättelse finns där, men det är en helt annan tolkning.

Det finns en massa likheter, men det är inte alls som Disney.

Så vi får inte höra ”Havet är djupt”?

– Nej, det kommer ni inte få höra. Det är nyskriven musik som är jättespänn­ande och känns kul.

– Vi kör vår egen twist på det, säger Kiana. Det är så kul att vi gör det. Speciellt musiken – det är skitbra musik. Väldigt pampigt.

Hur var ditt förhålland­e till Lilla sjöjungfru­n innan det här?

– Man har växt upp med sagan, säger Kiana. Jag har sett Disney-filmen och lyssnat på musiken. Det har varit en del av min uppväxt – jag var världens Disney-fantast när jag var liten. Den här har alltid haft en liten speciell plats i min barndom, så det är jättekul att jag får ta mig an den här tolkningen.

Musikalen har premiär i Stockholm fredagen den 1 mars och två dagar senare besöker turnén Halmstads teater. För Joakim Nätterqvis­t blir det ett kärt återseende av sin gamla hemstad.

– Jag har kommit dit på turnéer flera gånger, med farser, ”Robin Hood” och riksteater­n där jag har turnerat med Lars Noréns uppsättnin­g. Nu ska vi in på Teatern, sist spelade vi på Sannarp. Det är kul; det brukar ofta komma kompisar och vänner för att titta, så det hoppas jag på den här gången också.

Även Kiana ser fram emot att få resa runt i landet med musikalen.

– Jag är supertagga­d. Jag har aldrig åkt på turné, så det ska bli så kul att se hur det känns. Speciellt när man är omringad av hela gänget så tror jag att upplevelse­n blir mycket bättre. Vi har alla kommit varandra jättenära under bara den här månaden. Vi har fått till vår familj och alla är underbara.

” Det har varit en del av min uppväxt – jag var världens Disneyfant­ast när jag var liten.

Kiana

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Kiana, Kiana Blanckert, tävlade med bidraget ”Where Did You Go” i Melodifest­ivalen 2023. Nu spelar hon huvudrolle­n i ”Den lilla sjöjungfru­n – The musical”.
BILD: JOHAN NILSSON Kiana, Kiana Blanckert, tävlade med bidraget ”Where Did You Go” i Melodifest­ivalen 2023. Nu spelar hon huvudrolle­n i ”Den lilla sjöjungfru­n – The musical”.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Joakim Nätterqvis­t spelar rollen som sjöjungfru­ns pappa, havsguden.
BILD: PRESSBILD Joakim Nätterqvis­t spelar rollen som sjöjungfru­ns pappa, havsguden.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden