Hallands Nyheter

Stoppa inte solenergi på rätt marker!

-

Energi. Återigen stoppar M/sd/l/kd-styret i Varberg mer förnybar energi till Varbergs invånare och företag och låtsas att det beror på värnandet av jordbruksm­ark.

Denna gång gäller det solcellsan­läggningen vid Johnssons gård i Vare som det kommunala bolaget Varbergs Energi vill satsa på. En utredning visar tydligt att marken är mindre lämplig för jordbruk än andra marker som undersökts. Även länsstyrel­sen som ansvarar för att väga olika riksintres­sen emot varandra, landade i samma slutsats.

Att säga nej till solenergi är inte smart eftersom vi måste klara av att både värna jordbruksm­ark och energiprod­uktion och välja ”rätt” marker för ändamålen eftersom båda är lika nödvändiga för ett hållbart samhälle.

För ytterst handlar det om vårt samhälle ska klara av att fasa ut fossila bränslen och minska koldioxidu­tsläppen, vilket kräver minst en fördubblin­g av elprodukti­onen i Sverige. Vi har varken tid eller råd med att vänta och tjafsa om olika energislag utan måste agera kraftfullt här och nu. Att bara förlita sig på ny kärnkraft, som M, SD, L och KD gör, är inte möjligt eftersom det dröjer minst tio år innan ny kärnkraft finns på plats.

Vi ställer oss också mycket frågande till Andreas Havasis (SD), ordförande i byggnadsnä­mnden, påstående att beslutet i byggnadsnä­mnden om solcellsan­läggningen inte är ett politiskt ställnings­tagande. Varför valde då Varbergsal­liansen (M, SD, KD, L) att avslå förvaltnin­gens och vårt förslag, som var att bifalla solcellsan­läggningen för ökad lokal fossilfri och förnybar elprodukti­on. Ert avslag är politik och stå för det.

” Vi vill också påminna om kommunfull­mäktiges politiskt beslutade ägardirekt­iv till Varbergs Energi som tydligt uppmanar bolaget att satsa på förnybar energi.

Vi vill också påminna om kommunfull­mäktiges politiskt beslutade ägardirekt­iv till Varbergs Energi som tydligt uppmanar bolaget att satsa på förnybar energi. Detta står S beslutsamt fast vid.

Så Varbergsal­liansen. Sluta stoppa mer elprodukti­on på rätt marker, även solenergi. Varje kilowattim­me räknas för en hållbar omställnin­g – som måste ske nu.v

Jeanette Qvist (S)

kommunalrå­d i opposition

Anders Friebe (S)

vice ordf i byggnadsnä­mnden

Lukas Axelsson Nord (S)

vice ordf i Varbergs Energi

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Att säga nej till solenergi är inte smart eftersom vi måste klara av att både värna jordbruksm­ark och energiprod­uktion och välja ”rätt” marker för ändamålen, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Att säga nej till solenergi är inte smart eftersom vi måste klara av att både värna jordbruksm­ark och energiprod­uktion och välja ”rätt” marker för ändamålen, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden