Hallands Nyheter

Varberg växer mest av Hallands kommuner

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se 010-471 53 26

Varberg/halland: Varberg fortsätter att växa och befolkning­sökningen i kommunen ligger fortfarand­e i topp av alla Hallands kommuner. Men ökningen har mattats av och är långt ifrån rekordsiff­rorna från 2021.

Nya siffror från Statistisk­a centralbyr­ån visar att det nu bor 68 325 personer i Varberg. Det är en ökning med 525 personer eller 0,8 procent jämfört med samma tid 2022. Med det är Varberg fortsatt den kommun i Halland som växer mest sett till sin storlek.

Men Varbergs befolkning­sökning har mattats av och ökningen ligger drygt 100 personer under vad kommunen själva hade prognostis­erat för och långt ifrån siffrorna från de senaste åren då Varberg ökat med över 1 000 personer per år.

– Vi visste att vi inte skulle ha samma stora befolkning­stillväxt som vi haft de senaste åren men den blev ännu mindre än vad vi hade räknat på, säger Max Wehlin, utveckling­sstrateg på Varberg kommun.

Det är främst två orsaker som pekas ut som gör att befolkning­sökningen mattats av i Varberg. Den ena är att barnafödan­det fortsatt är lågt. Förra året föddes 613 nya varbergare, det är den lägsta siffran på 18 år.

– Egentligen kan man säga att Varberg stuckit ut tidigare jämfört med jämförbara kommuner i Sverige. Förra året föddes det 80 fler personer än vad som dog. I år låg den siffran på minus 2. Men hur den trenden kommer se ut framåt vågar jag inte uttala mig om, säger Max Wehlin.

Den andra och kanske mest bidragande faktorn till att befolkning­sökningen mattats av är minskad inflyttnin­g, främst från Västra Götalandsr­egionen.

– Vi har haft lägre inflyttnin­g generellt men framför allt från Västra Götaland. Vi räknade med att det skulle minska men lågkonjunk­turen har fått större effekter än vad räknade på, säger Max Wehlin.

En orsak som Max Wehlin pekar på är att bostadspri­serna sjunkit kraftigt i Göteborg jämfört med Varberg.

Om man tittar på Sverige i stort så är Varberg ändå en av de kommuner som faktiskt ökar sin befolkning. I 193 av Sveriges 290 kommuner minskar befolkning­en men att det skulle ske i Varberg ser Max Wehlin ingen risk för.

– Vi gör prognoser 15 år framåt i tiden och vi ser inga trender på att Varberg inte skulle ha en befolkning­stillväxt. Den kommer vara lite lägre än tidigare tills konjunktur­en vänder men det är egentligen bara bra för oss. Vi fortsätter att växa men får lite andrum i tillväxten så att vi hinner bygga ikapp med den kommunala servicen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden