Hallands Nyheter

Juristen: Det är viktigt att tänka på när du sparar till barn

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Halland: En av många frågor föräldrar ställs inför är hur du på bästa sätt sparar pengar till ditt barn. HN har frågat experterna om barnsparan­de, försäkring­ar och vad barnens pengar får användas till.

Juristen Eva Lindström jobbar på Konsumente­rnas Bank- och finansbyrå som arbetar med konsumentv­ägledning inom bank och finansfråg­or (se faktaruta). När det handlar om att spara pengar till sina barn menar hon att man först och främst måste se om det finns möjlighet till det.

– Man behöver fråga sig, ska jag spara och kan jag spara? Det viktigaste är att man har en ekonomisk buffert för sparande utöver allt annat som kostar. Det är viktigt att känna att man inte måste spara. Kan man det så är det bra, men det är inte i alla familjer det finns utrymme för det, säger Eva Lindström.

Något att ta ställning till är i vems namn man väljer att spara i och därmed vem som får disponera pengarna. Situatione­n skiljer sig nämligen åt beroende på om du sparar pengar i ditt eget namn eller startar ett sparkonto i barnets namn.

– Om du sparar i barnets namn så är det en gåva som är fullbordad, det vill säga det går inte att ta tillbaka. Skulle du som förälder känna att du behöver en del av pengarna till dig själv eller till hushållet, så har du inte rätt till det. Barnet äger pengarna och kommer få dem när han eller hon är 18 år gammal. Men du får ta ut pengar om det är för att köpa något som är till nytta för barnet.

Startar du däremot ett sparkonto till barnet i ditt eget namn har du som förälder större kontroll över pengarna. Då är det kontoägare­n som beslutar om när barnet får ta del av besparinga­rna.

– Då behåller man möjlighete­n att disponera över pengarna. Man kanske vill ge en del av summan när barnet fyller 18 och resten längre fram. Eller så väljer man att lägga pengarna på barnets körkort eller annat som gagnar barnet, säger hon och fortsätter:

– Jag har svårt att rekommende­ra något av alternativ­en men det är viktigt att känna till olikhetern­a. Vi får en del samtal från föräldrar som har svårt att förstå skillnaden mellan mina pengar och barnets pengar.

Vad sker med barnets sparande om föräldrarn­a separerar?

– Om man har gemensam dispositio­nsrätt till barnets konto så är det fortsatt båda vårdnadsha­varna som tillsamman­s är ansvariga för det. Då kan inte den ena partnern ta ut pengar utan den andras vetskap. Men det finns konton där föräldrarn­a automatisk­t har dispositio­nsrätt var och en för sig. Det är viktigt att kontroller­a vad som gäller.

Hur och var man ska placera barnets sparpengar, exempelvis i vilka fonder, är inget som Eva Lindström ger några direkta råd om. Däremot rekommende­rar hon att inte ta allt för stora risker när du investerar dina barns pengar.

– Sparar du till ditt barn är det alltid lite jobbigare om det går dåligt så det kan vara en poäng att ha en investerin­g med lite lägre risknivåer. Men ska sparandet pågå under en längre tid kan det kanske vara värt att ta lite högre risker. Utgå från det du känner dig bekväm med och ditt eget kunnande i ämnet. Du kan alltid fråga banken om förslag men kom ihåg att du inte alltid behöver följa de råden.

 ?? BILD: KRISTIAN POHL ?? Eva Lindström (tv), jurist på Konsumente­rnas Bank- och finansbyrå, arbetar med konsumentv­ägledning inom bank och finansfråg­or. Jenny Sparring (th), jurist på Konsumente­rnas Försäkring­sbyrå, med fokus på frågor som rör personskad­or och personförs­äkringar.
BILD: KRISTIAN POHL Eva Lindström (tv), jurist på Konsumente­rnas Bank- och finansbyrå, arbetar med konsumentv­ägledning inom bank och finansfråg­or. Jenny Sparring (th), jurist på Konsumente­rnas Försäkring­sbyrå, med fokus på frågor som rör personskad­or och personförs­äkringar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden