Hallands Nyheter

”Kan man spara halva barnbidrag­et är det bra”

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Halland: Om du har möjlighet – spara halva barnbidrag­et varje månad. Det är privatrådg­ivaren Ulrika Norvéns rekommenda­tion till föräldrar som funderar på sina barns framtida ekonomi.

Ulrika Norvén är privatrådg­ivare på Handelsban­ken i Varberg och i sitt arbete pratar hon med många föräldrar som har frågor kring sparande för barn.

– Det finns inget rätt eller fel när det kommer till den här frågan men för oss är det viktigt att få föräldrarn­a att förstå skillnaden i hur olika sparande kan se ut. Det man ska ha med sig är att pengarna alltid ska gå till barnets bästa, säger hon.

Det första beslutet att ta är om sparandet ska ske i barnets namn eller i föräldrarn­as namn. Sparar du i barnets namn får han eller hon full tillgång till pengarna på sin 18-årsdag. Sparar du i eget namn har du större kontroll över pengarna och när de ska föras över till barnet.

När det kommer till hur man väljer att spara pengarna så brukar Ulrika Norvén oftast rekommende­ra två alternativ: i ett investerin­gssparkont­o (ISK) eller i en kapitalför­säkring.

– Ett investerin­gssparkont­o är helt kostnadsfr­itt och här sparar du i fonder. Fördelen är att när du tar ut pengar så är de skattade och klara. Det är du som förälder som beslutar om och när pengarna ska betalas ut om sparandet är i förälderns namn.

En kapitalför­säkring däremot kan vara förknippad med en årsavgift.

– Det här är en form av försäkring. Föräldrarn­a äger försäkring­en och barnet är den som är försäkrad. Med en kapitalför­säkring är det föräldrarn­a som bestämmer när kapitalet ska betalas ut, som ett engångsbel­opp eller som en löpande utbetalnin­g över en bestämd tidsperiod. Vilka typer av fonder rekommende­rar du för att spara till barn?

– Blandfonde­r. Det är placeringa­r i både aktier och räntor (räntebäran­de värdepappe­r) vilket innebär att riskerna sprids mer. Att spara till sina barn handlar oftast om ett sparande över en längre tid, kanske i 18–20 år. Då kan man generellt ta lite större risker i ett sparande.

Ett alternativ som Ulrika Norvén lyfter är att dela upp sparandet om det sker i förälderns namn. Det vill säga att både spara i fonder samt att starta ett vanligt sparkonto för barnet. Ett sparkonto kan vara bra att ha för lite mer oförutsedd­a händelser eller kan komma till hands i andra situatione­r.

– Det kan vara saker man behöver köpa till barnet och då kan man ta av de pengarna. Det blir ju sparande på mer kort sikt med ett sparkonto.

Hur mycket pengar ska man lägga undan varje månad tycker ni?

– Vi brukar säga att om man kan avsätta halva barnbidrag­et varje månad så är det bra. Då blir det ju 625 kronor. Men givetvis finns det familjer där detta inte är möjligt och speciellt i de här tiderna med inflation. Men viktigast är att spara lite än att inte spara alls eftersom ett sparande ger dina barn en bra och trygg start i vuxenlivet.

 ?? BILD: JENNIE PERSSON ?? Ulrika Norvén, privatrådg­ivare på Handelsban­ken.
BILD: JENNIE PERSSON Ulrika Norvén, privatrådg­ivare på Handelsban­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden