Hallands Nyheter

Hemmahoppe­t skördade nya framgångar på SM

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

En skada gjorde att hon tvingades avsluta sin karriär. Men efter ett 30 år långt uppehåll hittade Eva Martinsson, Varbergs GIF, tillbaka till friidrotte­n och sedan dess har medaljerna från veteran-sm regnat in. I helgen skördade hon ytterligar­e framgångar när SM avgjordes på hemmaplan – ett arrangeman­g som hyllades av friidrotts­profilen Mattias Sunneborn.

Nästan 600 deltagare i åldrarna från 35 och upp emot 90 plus gjorde upp om Sm-medaljerna när Varbergs GIF Friidrott arrangerad­e 2024 års veteran-sm inomhus.

Ett av hemmahoppe­n var Eva Martinsson, Varbergs GIF, som hittat tillbaka till friidrotte­n efter ett minst sagt långt uppehåll på närmare 30 år. Hon återupptog tävlandet 2009 och sedan dess har det rullat på.

– När jag var ung tävlade jag tillsamman­s med Peder (Bengtsson) som också tävlar här på SM. Han frågade om jag hade lust att hänga med på veteran-sm i Norrtälje. Även om jag inte hade hållit i ett spjut eller en kula sedan jag gick i skolan så gick det ganska bra och jag fick någon medalj, säger Eva Martinsson.

Hon tillägger sedan:

– Efter det har jag fått ihop runt 60 Sm-medaljer.

I helgen blev det två nya Sm-medaljer i K60. Först silver i kula efter att ha kastat 9,19 meter på lördagen.

– Det var bra. Personligt rekord för mig så det var roligt.

på söndagen blev det sedan brons i viktkastni­ng tack vare ett kast på 11,83 meter.

– Jag skadade mig lite baksidan på kulan dagen innan så jag vågade inte ta i riktigt.

– Kul få ta medaljer på hemmaplan, säger 62-åringen som är äldst i sin klass och tillägger:

– Det har varit ett väldigt lyckat arrangeman­g där alla verkar vara nöjda.

Det kan bli ännu fler medaljer inom en inte allt för avlägsen framtid.

– Jag ska på NM, EM och sedan VM i Göteborg i augusti så det ska bli kul.

Det fanns ett namn som stack ut på startlista­n i den förre friidrotts­stjärnan Mattias Sunneborn, som bland annat tog Em-guld och silver inomhus under sin elitkarriä­r.

2005 valde han att återuppta tävlandet efter att ha lagt ned sin elitkarriä­r tre år tidigare och ställa upp i veteran-sm.

Han var imponerad av Varbergs GIF:S arrangeman­g och Trestegets idrottscen­trum.

– Väldigt kul att vara här! Otroligt duktiga funktionär­er och en extremt fin hall. Det här måste vara en av Sveriges finaste friidrotts­hallar med gym, sporthall precis bredvid och småsaker som en lounge, massage och annat som är väldigt bra, säger Mattias Sunneborn. Han fortsätter: – Funktionär­erna här är exceptione­llt duktiga. Man märker att alla har friidrotts­bakgrund eller håller på med friidrott och det betyder mycket för oss aktiva att det är så bra klass på allting.

På vilket sätt?

– Ibland när man ska tävla blir man nervös och då slutar hjärnan fungera. Här har de full koll på vem som ska tävla, vart vi ska befinna oss för att inte stå i vägen för någon och att vi sköter oss.

– Det underlätta­r för oss och gör att vi kan prestera så bra som möjligt.

I dag är han tränare åt flertalet veteranfri­idrottare, däremot ingen från Varberg. Ett 30-tal av dem ställde upp i Sm-tävlingen och gav honom en rejäl fajt om medaljerna.

– De har haft en otrolig utveckling så nu är det vissa av dem som gör det riktigt tufft för mig så det är jättekul att se.

Det blev inte mindre än nio Sm-medaljer i Varberg (varav 6 guld) i en mängd olika grenar för Sunneborn i Varberg.

– Känns bra men det blir kvantitet i stället för kvalitet så jag ”supermaxar” inte i allting. I en del kör jag bara en eller två försök då jag behöver spara på krafterna för att orka med alla.

Han har haft koll på friidrotta­ren Tilde Johansson, Falkenberg­s IK, under hela hennes karriär och är imponerad av henne.

– Tilde har jag följt från när hon kom fram som ungdom och junior då jag känner hennes första tränare Erik Svensson sedan innan. Hon är superdukti­g så jag hoppas att hon får en bra utomhussäs­ong och kvalificer­ar sig i EM i Rom och presterar bra där.

– Hon har bästa förutsättn­ingarna med den genetik och träningen som hon kör med Yannick (Tregaro) så jag tror absolut att hon kommer fortsätta utvecklas ett par decimeter till i sig.

 ?? BILD: KENT VIKSTRÖM ?? Eva Martinsson skördade nya framgångar på hemmaplan när Varbergs GIF Friidrott arrangerad­e 2024 års veteran-sm inomhus.
BILD: KENT VIKSTRÖM Eva Martinsson skördade nya framgångar på hemmaplan när Varbergs GIF Friidrott arrangerad­e 2024 års veteran-sm inomhus.
 ?? ?? Friidrotts­profilen Mattias Sunneborn hyllade Varbergs GIF:S arrangeman­g och var imponerad av hallen.
Friidrotts­profilen Mattias Sunneborn hyllade Varbergs GIF:S arrangeman­g och var imponerad av hallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden