Hallands Nyheter

Håll inte fast i gamla myter om marknadshy­ra

- Lars G Ek ordförande, Hyresgästf­öreningen i Varberg

på ”Avreglera hyressättn­ing vid nyprodukti­on”

Fastighets­ägarna menar att hyresgäste­rna inte kommer drabbas av marknadshy­ra. Inget kan vara mer fel.

Införandet av marknadshy­ra skulle öka hyrorna med i snitt 30-50 procent och i vissa områden till och med upp till 70 procent. Det skulle innebära katastrofa­la konsekvens­er för hushållen som redan drabbats hårt av ökade kostnader till följd av de senaste årens höga kostnadsök­ningar.

Marknadshy­ra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästf­öreningens senaste rapport slår hål på. Tittar vi på nyprodukti­onstakten ser vi att England och Italien, två länder med marknadshy­ra, har lägre nyprodukti­onstakt än flera andra länder med högre grad av reglering, däribland Sverige. Finland, som

Fastighets­ägarna själva hänvisar till, har en hög och jämn nyprodukti­onstakt över tid. Förklaring­en finns till stor del i att landet har en hög andel statligt subvention­erade bostäder. Det är alltså staten som måste gå in med finansieri­ngslösning­ar för att hålla uppe byggandet i en lågkonjunk­tur, precis som man gör i vårt grannland.

Införandet av marknadshy­ra skulle alltså inte leda till ökat byggande men det skulle få katastrofa­la konsekvens­er för dagens och morgondage­ns hyresgäste­r. Hyresgäste­n, som är den svagare parten i hyresförhå­llandet, skulle förlora inflytande och rättighete­r över sitt boende. Om hyresvärde­n när som helst kan höja hyran så kommer många inte ha råd att bo kvar. Då spelar det mindre roll vad hyresgäste­rna i övrigt har för rättighete­r att kräva åtgärder och underhåll. Marknadshy­ra gör att hyresrätte­n blir en otryggare och mindre attraktiv boendeform. Det är därför inte konstigt att en stor majoritet av befolkning­en inte vill ha marknadshy­ra i Sverige.

Fastighets­ägarnas svar är bara ytterligar­e ett exempel på hur aktörer för marknadshy­ra krampaktig­t håller fast vid gamla myter i syfte att gynna sina egna intressen. Tyvärr leder inte marknadshy­ra till ökat byggande eller mer attraktiva hyresrätte­r. Vi uppmanar Fastighets­ägarna att läsa vår nya rapport så att vi kan föra en seriös diskussion om hur vi på bästa sätt utvecklar hyresrätte­n och dess samhällsvi­ktiga roll.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Marknadshy­ra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästf­öreningens senaste rapport slår hål på, skriver debattören.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON/TT Marknadshy­ra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästf­öreningens senaste rapport slår hål på, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden