Hallands Nyheter

Skottdagen är egentligen 24 februari

- Christophe­r Enckell

artikeln ”52-åringen blir äntligen tonåring – skottdagen är här”

HN hade en trevlig artikel om person med födelsedag den 29 februari, och som därmed ansågs ha födelsedag bara vart fjärde år. Men det är faktiskt inte riktigt så. Romarriket­s nya år började med mars månad. Skottdagen infördes 46 f. kr. i julia n ska kalenderns omen extrasista dag i deras februari vart fjärde år, den dag som nu motsvarar den 24 februari med den numrering som senare etablerade­s. Romarna själva hade ett lite mer komplicera­t sätt att ange datum.

Det här datumet med skottdagen den 24 februari levde kvar in i den senare gregorians­ka kalendern och in i vår moderna tid. Även officiellt ända fram och med 1996 i Sverige.

Det gick till så att skottdagen petades in efter 23 februari och då fick de ordinarie dagarna 24 till 28 maka på sig ett steg och kallades då 25 till 29 istället. Det ser man på namnsdagar­na som följde med fram ett datum. Den inpetade dagen 24 hette bara skottdagen utan namnsdag medan till exempel Maria som normalt infaller 28 februari flyttade till 29 februari under skottår.

Så 29 februari var helt synonymt med 28 februari icke skottår. Det är alltså i själva verket endast den som var född 24 februari på ett skottår som bara hade födelsedag vart fjärde år. Komplicera­t? Det tyckte tydligen almanack s företagen och EU, så från och med år 2000 (tvåtusen) är skottdagen 29 februari enligt dem. Men det är historielö­st och ignoreras lämpligen. Det gör jag. 24 februari är skottdagen sedan 2070 år tillbaka och kan gott fortsätta vara det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden