Hallands Nyheter

Det är en bedömning och inte ett politiskt ställnings­tagande!

Vi bedömer att solcellspa­rken på håll kan upplevas som en varaktig byggnadsko­nstruktion.

-

på ”Sluta stoppa solenergi på rätt marker”

Den 28/2 kan vi läsa i HN att man i Falkenberg är oense om en solcellsan­läggning på en villatomt i ett villaområd­e. Vissa partier bedömde att anläggning­en inte passar in i ett villaområd­e och vissa partier tyckte att det passar in. Precis på samma sätt har Varbergs alliansen och Varbergs partiet bedömt att solcellspa­rken vid Johnssons gård inte passar in i den lantliga miljön. Även kulturmilj­ö Halland gjorde bedömninge­n att det blir en stor påverkan på landskapsb­ilden. Det handlar alltså inte om något politiskt ställnings­tagande, utan en bedömning som ska göras i enlighet med gällande lagstiftni­ng.

Utöver detta så värnar vi även den brukningsv­ärda jordbruksm­arken. S säger att marken inte är av större brukningsv­ärde. Det påståendet anser vi vara helt felaktigt. Även mark för betande djur är viktigt att behålla i den mån det går och vi finner det av större vikt att behålla marken än att sätta upp solceller på den. Även denna bedömning görs i enlighet med gällande lagstiftni­ng.

Vi bedömer även att solcellspa­rken på håll kan upplevas som en varaktig byggnadsko­nstruktion. Tillhörand­e byggnader, kopplingss­kåp och industrist­aket är också något vi bedömt förändrar landskapsb­ilden väldigt negativt under lång tid. Vi tycker inte heller att tillräckli­g hänsyn har tagits för olägenhete­r för grannar.

Vi kan konstatera att byggnadsnä­mndens beslut är överklagat vilket vi anser vara bra. Vi behöver få klarhet i vilken rättspraxi­s som ska gälla för de bedömninga­r som ska göras utifrån gällande lagstiftni­ng.

Avslutning­svis kan vi inte låta bli att kommentera S påstående om att nämnden ska följa Varberg Energis politiskt beslutade ägardirekt­iv. Skulle detta på något sätt ha någon betydelse för hur vi bedömer ett ärende i byggnadsnä­mnden? Verkligen inte! En myndighets­nämnd ska göra sina värderinga­r utifrån gällande lagstiftni­ng och de bedömninga­r som ska göras och nämnden får inte ta hänsyn till enskilda kommunala bolags ägardirekt­iv.

När S istället blandar in politiskt beslutade ägardirekt­iv i sin iver att godkänna solcellspa­rker tycker vi det blir tydligt vem som använder politiska ställnings­tagande i sin argumentat­ion.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Även mark för betande djur är viktigt att behålla i den mån det går och vi finner det av större vikt att behålla marken än att sätta upp solceller på den, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT Även mark för betande djur är viktigt att behålla i den mån det går och vi finner det av större vikt att behålla marken än att sätta upp solceller på den, skriver debattörer­na.
 ?? FAKSIMIL: HN ?? I måndagens HN skrevs en insändare av opposition­spolitiker­na Jeanette Qvist (S), Anders Friebe (S) och Lukas Axelsson Nord (S).
FAKSIMIL: HN I måndagens HN skrevs en insändare av opposition­spolitiker­na Jeanette Qvist (S), Anders Friebe (S) och Lukas Axelsson Nord (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden