Hallands Nyheter

Kommunen kan bötfällas för lång väntan på boende

Varberg: Nära 90 000 kronor i månaden kan kommunen tvingas böta tills dess att en person i Varberg får en plats på ett Lss-boende. I dagsläget har personen väntat i över 17 månader på ett boende.

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se

Varbergs kommun kan komma att få dryga böter om Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, får som de vill. Bakgrunden handlar om att en person i Varberg som beviljats Lss-boende fått vänta för länge på en bostad.

Personen beviljades rätten till en bostad i mars 2022 och fick ett erbjudande i september samma år. Enligt handlingar­na från Ivo tackade personen, med stöd av sina föräldrar, nej till det erbjudande­t. Ett halvår efter erbjudande­t hade personen ännu inte fått en bostad och då ansåg Ivo att det uppstått ett ”oskäligt dröjsmål” – ett dröjsmål som fortsatt pågår eftersom personen i dagsläget fortfarand­e inte fått en plats på ett Lss-boende.

Ivo skriver att det inte går att utläsa att det funnits fler förslag på bostad än erbjudande­t i september 2022 och att personens föräldrar ”har vid flertalet tillfällen efterfråga­t verkställi­ghet och uppgett att hemsituati­onen blivit alltmer ohållbar och att behovet av insatsen är stort”. Myndighete­n skriver att de ser allvarligt på det långa dröjsmålet som i dagsläget handlar om över 17 månader från det första erbjudande­t. ”Med hänvisning till den tid som den enskilde fått vänta kan dröjsmålet inte bedömas som ringa”, står det i handlingar­na.

Varbergs kommun har uppgett att kö och platsbrist ligger bakom dröjsmålet. Det här är dock inget som påverkar Ivos beslut.

Myndighete­n begär nu att Förvaltnin­gsrätten ska besluta om att kommunen ska betala 87 100 kronor i månaden från mars 2024 och fram tills dess att beslutet om bostad verkställs, avslutas eller avgörs i domstol.

 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T/TT IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden