Hallands Nyheter

Vindpark Falkenberg får förlängt tillstånd till havs

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Falkenberg: Tillstånde­t för att bygga Vindpark Falkenberg har förlängts till 2029.

När en eventuell byggstart av vindkrafts­parken kan påbörjas är högst oklart.

Mark- och miljödomst­olen beslutade nyligen om att Favonius, företaget bakom Vindpark Falkenberg (tidigare Kattegatt offshore), får sitt tillstånd förlängt från 2025 till 2029.

– De är så klart positiva till att de fick beviljad förlängd igångsättn­ing som vi ansökt om, säger Jeanette Lindeblad, projektled­are för Vindpark Falkenberg.

I domen ändrades tre av villkoren. Enligt Lindeblad är det inget som påverkar projektet negativt.

Något som delvis sätter käppar i hjulet för projektet i dagsläget är villkoret om behovsstyr­d hinderbely­sning, varningsla­mpor för flygtrafik, men Transports­tyrelsen tittar på nya föreskrift­er.

– Som det är med nuvarande villkor i tillstånde­t kan vi inte bygga högre än 150 meter totalhöjd. Det är inte gångbart på marknaden egentligen. Det är 190 meter man måste titta. Då får vi undersöka hur det kan påverka med Transports­tyrelsens nya föreskrift­er.

Hon berättar att det är svårt att upphandla havsbasera­d vindkraft på så låga totalhöjde­r som 150 meter.

– I och med att det är så pass kustnära kan man titta på maskiner som är avsedda för landbasera­d vindkraft. Den dialogen har man med leverantör­erna huruvida det skulle kunna göras.

Ansökan skickades till regeringen för två år sedan för att förändra villkoren om totalhöjde­n, som inte prövades. Man vill egentligen bygga färre verk, men högre. För att göra den tillstånds­ändringen skulle det krävas en ansökan till Falkenberg­s kommun.

– Nu har vi tillstånd för att bygga fler verk med lägre totalhöjd. För att den ändringen skulle göras behöver kommunen skulle ta ställning till det.

 ?? ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Parken kommer ligga sju kilometer utanför Morups tånge och åtta kilometer utanför Falkenberg.
ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON Parken kommer ligga sju kilometer utanför Morups tånge och åtta kilometer utanför Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden