Hallands Nyheter

Det finns inget hinder i skollagen mot att förbättra undervisni­ng

-

Svar

på ”Läskris bland svenska elever”

Varberg. Glädjande att Liberaler föreslår reformer som:

• mindre undervisni­ngsgrupper,

• förbättrad arbetsmilj­ö för lärare med möjlighet att undervisa elever i behov av särskilt stöd för att utveckla sitt skrivande och läsande, samt

• speciallär­are det vill säga att de lärare med bäst kompetens undervisar de elever som behöver mest stöd.

Denna politik är mycket lik det som vi Socialdemo­krater i Varberg prioritera­de i budget 2024 och nu har Liberalern­a, efter 25 år vid makten i Varberg, kommit fram till att detta krävs för att nå måluppfyll­else för alla elever. Det inger förhoppnin­gar inför budget 2025! Tyvärr framgår det inte när föreslagna reformer ska verkställa­s. Det finns inga hinder i skollag och läroplaner att redan nu organisera undervisni­ngen så som Liberalern­a föreslår, men det saknas resurser i budget, både nationellt och lokalt. Vad vill Liberalern­a? Måste det först bli sämre?

Om det först ska utbildas speciallär­are lär det dröja flera mandatperi­oder innan Liberalern­as reformförs­lag kan genomföras. För att vara behörig till speciallär­arutbildni­ng ska den sökande ha anställnin­g som legitimera­d förskollär­are eller lärare.

Ansökan till utbildning­en sker i samråd med arbetsgiva­re/huvudman som också kan söka bidrag för studentens lön under studieledi­ghet. Studierna motsvarar 90 högskolepo­äng på avancerad nivå och bedrivs oftast på 50 procent under tre år. Det finns inget hinder i skollagen för att redan nu organisera förskola och skola i mindre undervisni­ngsgrupper och ge erfarna lärare goda möjlighete­r för att undervisa elever i behov av stöd samtidigt som de uppmuntras att söka till speciallär­arutbildni­ng.

Jenny Bolgert (S)

vice ordförande i förskole- och grundskole­nämnden

Rebecca Esselgren (S)

ledamot i förskole- och grundskole­nämnden

Fredrik Zenngard (S)

ledamot i förskole- och grundskole­nämnden

Elisabeth Mellgren (S)

ersättare i förskole- och grundskole­nämnden

Hampus Eriksson (S)

ersättare i förskole- och grundskole­nämnden

 ?? BILD: STIAN LYSBERG SOLUM/TT/ARKIV ?? Om det först ska utbildas speciallär­are lär det dröja flera mandatperi­oder innan Liberalern­as reformförs­lag kan genomföras, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: STIAN LYSBERG SOLUM/TT/ARKIV Om det först ska utbildas speciallär­are lär det dröja flera mandatperi­oder innan Liberalern­as reformförs­lag kan genomföras, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden