Hallands Nyheter

M borde ta ansvar för en hållbar energipoli­tik!

- Adnan Dibrani (S) riksdagsle­damot och kandidat till Eu-parlamente­t Jeanette Qvist (S) kommunalrå­d i opposition i Varberg

Svar

på ”Svenska kärnkrafts­kommuner visar vägen”

Politik. Som vanligt försöker Moderatern­a, nu Jörgen Warborn och Ann-charlotte Stenkil, att utmåla oss socialdemo­krater som tillväxtfi­entliga och för att ha avvecklat kärnkrafte­n. Trots att de vet att Vattenfall beslutade av affärsmäss­iga skäl att stänga Ringhals 1 och 2 och att S alltid slår vakt om den svenska industrin. Nu gör de ett desperat försök att göra frågan om mer kärnkraft till Eu-politik, trots att varje land självständ­igt beslutar om sin energimix, vilket i alla fall S står bakom.

Vi är helt överens om att Sverige som minst behöver fördubbla elprodukti­onen för att klara av att ställa om samhället. Men att låta omställnin­gen helt bero på mer kärnkraft och ställa olika energislag emot varandra, som M gärna gör, är inte det Sverige behöver nu. Vi behöver alla energislag och snabbast och billigast att få på plats är mer soloch vindkraft. Ny kärnkraft behövs också men dröjer minst tio år, vilket vår industri och omställnin­g inte kan vänta på.

S anser att det mest ansvarsful­la för Sverige är att vi återigen samlas i en bred politisk överenskom­melse om landets energisyst­em, vilket näringsliv­et och investerar­e starkt efterfråga­r!

Att bygga ny kärnkraft innebär mycket stora investerin­gar och många avgörande frågor kvarstår. Därför krävs och efterfråga­s långsiktig­a och hållbara politiska garantier som överlever inte bara ett utan flera val. Trots detta väljer M att säga nej till en ny blockövers­kridande energiöver­enskommels­e. Det är inte att ta ansvar.

Moderatern­a skryter också om att de tar ”sjumilakli­v” mot ny kärnkraft när sanningen är att Sverige i

EU har lovat kortare tillstånds­processer men i praktiken levererar regeringen ingenting. Om M menar allvar med att vilja bygga kärnkraft och ge landet möjlighet att klara av klimatomst­ällningen så skulle de inte skriva debattarti­klar som utmålar socialdemo­krater som motståndar­e – utan i stället inleda riktiga blockövers­kridande energisamt­al. Det är att ta ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden