Hallands Nyheter

Dödsolycka­n på E 6 kan förbli en gåta

Långås/morup: Två personer dog efter frontalkro­cken på E 6 vid avfarten Långås/morup den 10 februari. Varför föraren gjort en u-sväng och kört i fel färdriktni­ng kan förbli en gåta. Utredarnas hopp står nu till en mobiltelef­on.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Lördagen den 10 februari frontalkro­ckade två bilar på E 6 i höjd med avfarten till Långås/morup. Den kvinnliga föraren i 50-årsåldern som kört sin bil i fel färdriktni­ng avled senare samma natt.

Fyra dagar senare dödförklar­ades även föraren till den andra bilen, en man i 25-årsåldern. Polisens trafikutre­dare har via vittnen fått informatio­n att den kvinnliga föraren färdats norrut men stannat cirka tre kilometer från avfarten i Morup, gjort en u-sväng och därefter kört i fel färdriktni­ng.

Utredarna försöker få svar på varför kvinnan tagit det här förödande beslutet. Hittills finns det inget som tyder på något fordonsfel eller att det varit en medveten handling. Inte heller förhöret med medpassage­raren, en kvinna i 75-årsåldern, gav några svar.

– Hon kunde inte uppge något som tillförde något nytt. Hon hade ingen mer förklaring om färdvägen eller varför det hänt. Det kan vara så att hon sovit i samband med olyckan eller strax innan. Det är lite oklart, säger Jenny Johansson förundersö­kningsleda­re på trafiksekt­ion väst när det gäller dödsolycko­r i Halland.

Hon hoppas i stället att den avlidna kvinnans mobiltelef­on kan ge en förklaring.

– Ibland kan man se färdrutt och se hur de kört eller sms-konversati­on som förklarar vad som hänt. Vi hoppas det kan ge något. Men tyvärr är inte våra ärenden prioritera­de hos dem som tömmer telefonen. Det kan ta upp till ett halvår ibland, säger hon.

Jenny Johansson och hennes kollegor ger dock inte upp.

– Vi genomför i stort sett samma utrednings­åtgärder oavsett om en olycka leder till åtal eller inte. Vi vill klargöra varför det hänt så gott vi kan. Inte minst för de anhörigas skull.

– Tyvärr kan vi inte alltid ge svar. Det är lite ledsamt men ibland är det omöjligt, säger hon.

 ?? BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM/ARKIV ?? Lördagen den 10 februari frontalkro­ckade två fordon på E 6 i höjd med avfarten till Långås/morup.
BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM/ARKIV Lördagen den 10 februari frontalkro­ckade två fordon på E 6 i höjd med avfarten till Långås/morup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden