Hallands Nyheter

Patrik Potocki tog sig i mål på en snabbare tid än i fjol

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Jodå, stakningse­xperten Patrik Potoki tog sig i mål i Vasaloppet – på en snabbare tid än förra året.

– Det är jag nöjd med men det var väldigt, väldigt slitigt, säger han.

Inför det hundrade Vasaloppet skrev HN om Patrik Potocki från Gamla köpstad som via seedningsl­opp i stakningsm­askin klättrat från sista till sjätte startled. Hur det gick? Han åkte in på tiden 10.43.56 – i runda tal en timme bättre än debutåret 2023.

Men inlednings­vis blev det en stor suck.

– Det började på morgonen när vi kom med bussarna, vi var framme halv sju. Första steget utanför bussen så är det en lerpöl. Vad är detta nu? Ska det krångla innan också tänkte man, säger Patrik Potocki.

Proceduren var den samma. Hämta skidor, lägga på starten och lämna väska.

– Då såg man några stackare som gjort en vurpa i leran. Det såg inte så roligt ut.

För Potocki blev den inledande backen efter starten minst lika jobbig som ifjol. Efter ett tag gick det lättare. Han hade mästarvall­a under laggen. Samma som vinnaren Torleif Syrstad från Lager 157 Ski team.

– Jag hade lämnat in mina skidor och de körde samma vallning för motionär som elit. Den vallningen kände jag i början. Första tre milen gick det riktigt bra. De sista sex var det bara att bita ihop och ta sig igenom, säger Patrik.

Funderade på att lägga ner?

– Klart man tänker det några gånger men man får bara fortsätta. När man ser kilometers­kyltarna får man försöka motivera sig. Efter Eldris när det är nio kilometer kvar är en skön check. Dels för att det är nedför men också en go sträcka. Då fick man mer energi.

I stakningsm­askinen blir ju armarna styrkta – men hur gick det med benen?

– Det tycker att jag får genom crossfiten, men med tanke på spåren så det enda man kunde göra var att staka. Sen var det inget fäste i uppförsbac­karna så då fick man gå.

Har du anmält dig till nästa års Vasalopp?

– Nej, men min tjej (Sandra) ska ju åka öppet spår. Fram till 20 mars får man rabatterat pris, så jag får väl smälta det här någon dag till. Hur kände du dig när du korsade mållinjen?

– Mentalt trött. Ont i kroppen, men ändå mycket starkare än förra året.

Någon stor pizza blev det aldrig efter dagsverket.

– Nej, ingen pizza. Det var sent när alla samlats ihop. Vi ville inte åka in till Mora. Så det blev spaghetti och köttfärsså­s i micron.

"Det började på morgonen när vi kom med bussarna, vi var framme halv sju. Första steget utanför bussen så är det en lerpöl. Vad är detta nu?

Patrik Potocki

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Patrik Potocki klättrade till sjätte startled i Vasaloppet tack vare seedningsl­opp i stakningsm­askin. Och det behövde han verkligen under loppet då det bara var stakning då det saknades spår.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Patrik Potocki klättrade till sjätte startled i Vasaloppet tack vare seedningsl­opp i stakningsm­askin. Och det behövde han verkligen under loppet då det bara var stakning då det saknades spår.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden