Hallands Nyheter

Det är skillnad på att leva sina sista år i livet och att leva ett helt liv

-

Svar på ”Det är skillnad på folk och folk”

Tvååker. Du har helt rätt; Det är skillnad på folk och folk. En del föds friska och får leva ett långt och innehållsr­ikt liv med många valmöjligh­eter. Andra föds med någon funktionsn­edsättning och behöver mer eller mindre hjälp hela sitt liv och utan valmöjligh­eter.

Jag har inget emot Tvååker, vad jag reagerar på är att göra två gruppbostä­der i det nedlagda demensboen­det på Fogdevägen. Byggnaden på Fogdevägen var helt rätt för vad den en gång uppfördes. Jag tycker också att det var helt fel att lägga ner demensboen­det. Men du och alla, inklusive politiker och tjänstemän, måste förstå att det är skillnad på att leva sina sista år i livet och att leva ett helt liv.

Är man ung eller mitt i livet då vill man ha ett ”jobb” vill kunna delta i olika fritidsakt­iviteter och ha ett gott socialt liv. Hur många dagcenter finns det i Tvååker? Hur många möjlighete­r till Funka Varbergs aktivitete­r finns i Tvååker? Hur många möjlighete­r finns det till idrottsakt­iviteter för personer med funktionsn­edsättning i Tvååker? Dessutom får de som måste åka till sin dagliga verksamhet, och det måste många göra, betala lite för att deltaga, då Habilite-ringspenga­rna inte helt täcker utgifterna för att ta sig dit och hem. Alla har inte möjlighet att kunna promenera till ”jobbet”. Hur många måste ”betala för att arbeta”?

Vad gäller busshållpl­atsens närhet, så är det bra. Det är bara det, att det är inte så många av Lss-gruppens personer, boende på gruppboend­e, som klarar av att åka buss. Så nog är det skillnad på folk och folk.

” Byggnaden på Fogdevägen skriker: ”institutio­n” och dit vill vi inte ha våra ungdomar och vuxna mitt i livet.

Byggnader och lokaler är en sak, men de ska användas till vad de är avsedda för. Byggnaden på Fogdevägen skriker: ”institutio­n” och dit vill vi inte ha våra ungdomar och vuxna mitt i livet. Den typen av boende lämnade vi bakom oss i mitten på 1990-talet. Och det här med valmöjligh­eter? Du har blivit och blir hänvisad till en bostad där ”det finns en ledig säng”. Så kasst är det. Vad för valmöjligh­eter är det?

Daisy Sjölin mamma

 ?? BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV ?? Fogdevägen 1C i Tvååker.
BILD: JENNIE PERSSON/ARKIV Fogdevägen 1C i Tvååker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden