Hallands Nyheter

Straff borde sättas efter vad som gjorts

-

Brott. Regeringen­s rättspolit­ik, eller egentligen är det ju Sverigedem­okraternas politik, för regeringen har lagt sig platt för dem, siktar mot en enorm ökning av antalet fängelser.

Kriminalvå­rden planerar nu för en utbyggnad från 9 000 till 27 000 fängelsepl­atser på några få år. Vi ska alltså ha tre gånger så många i fängelse som i dag! Med Tidöpartie­rnas politik kommer inte ens det att räcka, kanske kommer vi ha 35 000 personer i fängelser om några år.

Tillbaks till 1800-talet med fler interner i varje cell. Det kommer knappast finnas möjlighete­r till vård eller behandling. De intagna kommer glida djupare in i sin kriminalit­et och kommer inte kunna rehabilite­ras inför utslussnin­g i samhället.

Ingen forskning tyder på att kriminalit­eten minskar av att man enbart stoppar människor i fängelse. Möjligen tillfällig­t, men inte på sikt. Jämför USA, där man mött kriminalit­et med hårda tag, stoppat hela befolkning­sgrupper i hårda fängelser, tillämpat dödsstraff med mera. Framgångsr­ikt? Knappast!

Tänk om man kunde lägga alla dess miljarder kronor på förebyggan­de åtgärder i stället. På skolor, fritidsass­istenter, kvarterspo­liser, tullare och på sociala insatser.

Regeringen vill även införa dubbla straff för medlemmar i kriminella gäng. Hur ska det gå till? Finns det medlemsreg­ister, medlemskor­t? Eller ska man leta efter tatueringa­r, eller kepsar?

Dubbla straff för gängkrimin­ella innebär i praktiken att brott begångna av andra endast straffas hälften så mycket. Betyder det att den man som misshandla­r sin fru kommer undan med hälften så långt straff som den som spöar upp en person i ett konkurrera­nde gäng? Är det riktigt?

Straff borde utmätas i förhålland­e till vad som gjorts, vilket brott som begåtts. Inte baserat på vem som gjort det. Vad blir Tidö-gängets nästa steg? Strängare straff för invandrare, muslimer?

Johan Risholm (MP) Falkenberg

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Ingen forskning tyder på att kriminalit­eten minskar av att man enbart stoppar människor i fängelse, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Ingen forskning tyder på att kriminalit­eten minskar av att man enbart stoppar människor i fängelse, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden