Hallands Nyheter

Kerstin Paradis vill skänka konstverk om Ny Varberg

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Den medeltida stadsbildn­ingen vid Lindhovs gård är alldeles för anonym. De som far till Varberg norrifrån borde mötas av ett konstverk som berättar om staden, tycker Kerstin Paradis.

Textilkons­tnären, ullexperte­n och författare­n Kerstin Paradis vill skänka ett konstverk till Varbergs kommun att sättas upp där Ny Varbergs kyrka stod, på fältet öster om Lindhovs gård.

– Platsen är alldeles för anonym, säger hon.

Tillsamman­s med sin son, arkitekten Anders Gustafsson, har hon gjort en skiss över en större konstrukti­on i trä som ska ge en bild av hur kyrkan såg ut. Det ska bli ”en chimär över det kloster som en gång låg där”, beskriver hon verket i ett brev till kommunen. Vidare: ”Jag tycker att det är synd att ett så viktigt historiskt område vid den norra infarten inte utnyttjas. Den skulle kunna vara porten till Varberg, den kulturstad den är och har varit.”

Ny Varberg är en av Varbergs tidigare stadsbildn­ingar. Vägen mellan Lindhovsro­ndellen och Lassabacka löper över stadsbildn­ingen – som bredde ut sig i området under 1400- och 1500-talet. 1612 brändes staden av svenskarna.

Området är undersökt av arkeologer. Flata stenhällar i gräset sydost om Lindhovsro­ndellen markerar var stadens karmelitkl­osters kyrka låg. På platsen finns också en modell i brons som visar hur kyrkan såg ut.

Men Kerstin Paradis vill att historien lyfts fram på ett tydligare sätt och därför önskar hon att hennes konstverk ska tas emot som gåva och bli verklighet.

– I dag får man ingen känsla för att man åker över en gammal stad när man kör där. Det finns ju skyltar och stenar i marken, men de är nästan överväxta. Men i den här konstrukti­onen kunde man ha lite ledljus så den också blir synlig på hösten och vintern och kvällarna. Jag bjuder på den här idén, säger hon.

Bo Nilsson på Lindhovs gård äger marken och han säger att han tycker att det räcker med de skyltar och konstrukti­oner som redan finns på plats.

– Alltså, de får gärna bygga detta om de vill, bara det sköts. Där står ett kors i dag och det har varit lite si och så med skötseln av det. Men kommunen klipper gräset och där är en del turister sommartid när det inte är badväder, säger han.

Kerstin Paradis har inte fått någon respons från kommunen än.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Kerstin Paradis hoppas att hennes idé om ett konstverk som berättar om Ny Varberg ska bli verklighet.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Kerstin Paradis hoppas att hennes idé om ett konstverk som berättar om Ny Varberg ska bli verklighet.
 ?? BILD: KERSTIN PARADIS OCH
ANDERS GUSTAFSSON ?? Så här skulle verket se ut. Tanken är att det byggs i trä.
BILD: KERSTIN PARADIS OCH ANDERS GUSTAFSSON Så här skulle verket se ut. Tanken är att det byggs i trä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden