Hallands Nyheter

Så kommentera­r högstadier­ektorerna användning­en av vejps bland eleverna

-

Tångaskola­n, rektor Leif Sandlund

– Vi märker att vejp är vanligare än innan. Vi har fler ungdomar som använder vejp jämfört med för något år sedan. Det påminner ju om rökning, de gör det utanför skolgården när de har raster. Vi ser att de går iväg till någon annan plats. Det är ett av de problem som växer.

Har ni beslagtagi­t vejps?

– Det har hänt att någon elev haft vejp på skolgården, då har vi beslagtagi­t det. Det har varit ett antal stycken.

Ser ni kopplingar till den kriminella världen?

– Så fort det handlar om saker som det finns en svart marknad för så finns den kopplingen. Det blir samma problem med de här produktern­a som andra. Och finns det handel av saker, finns absolut en risk att man hamnar i skuld. Det är en trend och det ökar bland våra barn och unga. Hur arbetar ni förebyggan­de? – Vi jobbar med att öka medvetenhe­ten om riskerna med att använda de här varorna. Det finns så många andra intressent­er som sprider annan informatio­n och marknadsfö­r de på ett så positivt sätt som möjligt. Vi har samtal mellan skolorna om hur vi ska lyfta det här fenomenet.

Falkenberg­s Montessori­skola, rektor Therese Dahl

– Vi är en ganska liten skola men jag kan inte säga att det inte förekommer. Det är inte så att vi haffar folk på daglig basis, men det betyder inte att våra elever använder det utanför skolan. – Däremot upplever jag nedskräpni­ngen av vejps som ett större problem. Våra yngre elever hittar gamla vejps och det är mer problemati­skt. En fimp går vanligtvis inte en elev och plockar upp, men en vejp kan ju likna en överstrykn­ingspenna, det blir mer lättillgän­gligt.

Hur arbetar ni förebyggan­de?

– Vi informerar föräldrar på föräldramö­ten. Vi arbetar med SSPF. Det är också viktigt att informera vår personal, de behöver bli medvetna om det här. Ärligt talat, första gången jag såg en vejp trodde jag på riktigt att det var en överstrykn­ingspenna. Vi har satt upp vejp som en punkt på nästa ATP (arbetsplat­sträff), vi ska mer grundligt gå in på hur de ser ut.

Vesterhavs­skolan, rektor Hanna Bakiras

– Enligt statistike­n finns det och det är klart att det förekommer även här. Det är inte särskilt vanligt förekomman­de men vi ser ju inte allt. Det senaste året har vi beslagtagi­t vid något enstaka tillfälle. Vi tror på en stark vuxennärva­ro och att man kan prata med eleverna om farorna och riskerna. Hur arbetar ni förebyggan­de?

– Vi har vuxna i korridorer­na och ute på raster. Det är viktigt att fånga upp eleverna i alla sammanhang. Sedan sker det när vi träffar föräldrar. Det är klart vi lyfter upp

det här och man ska inte vänta. Det kommer ner i yngre åldrar och det är viktigt att börja i tid.

Kan det bli ett problem?

– Jag tror alltid att vi behöver hålla i och hålla ut. Vi behöver ha ett vakande öga och stora öron för att stötta elever som hamnar i problemati­k. Vi har ett projekt med nolltolera­ns mot nikotin, alkohol och droger. Vi får inte tappa det utan hela tiden vara på.

Apelskolan Ullared, rektor Marie Hansen

– Visst förekommer vejp här men inte lika mycket som i Falkenberg. Vi beslagtar inte vejps varje vecka men någon gång i månaden. Vi kan se spår på toaletter eller utomhus och vi hör att det pågår försäljnin­g. Det var lite mer förra våren men det kommer och går.

– Det har varit några gånger man sett elever gå från skolgården och gömt sig. Där har vi ertappat dem. Men vi ser ju inte allt.

Hur arbetar ni för att stoppa vejpandet?

– Vi har rastvärdar ute och en skolvärd som cirkulerar hela tiden. Han ser ganska mycket. Sedan arbetar vi med SSPF, vi ses väldigt ofta och jobbar tillsamman­s. Vi har även ett områdesnät­verk i Ullared med bland annat polis, skola och fältassist­enter där vi hjälper varandra.

Hur stort problem är det?

– Det finns en problemati­k i alla kommuner. Och det är många som inte vet vad det är. Det är något alla vuxna skulle behöva en utbildning i. Elevernas bild av vejps är att det inte är farligt. Därför är det viktigt med hälsosamta­l för att nå ut med informatio­nen.

Skogstorps­skolan, rektor Lotta Johansson

– Vi hade en topp under hösten. Då jobbade vi jättemycke­t med det här och tog ett samlat grepp. Det dök upp lite som ett nytt fenomen. Men vi agerade kraftigt och tog kontakt med vårdnadsha­vare. Det ska absolut inte finnas på skolan. Det har minskat betydligt efter det. Är problemet över?

– Vi är väl medvetna om att en del av våra tonåringar sysslar med det här och vi tar omgående kontakt med vårdnadsha­vare om vi får informatio­n till oss. Så det är något vi får jobba med.

Hur arbetar ni förebyggan­de?

– Att alla vi vuxna tar avstånd till allt som har med alkohol, droger och tobak att göra. Och att vi upplyser våra ungdomar att det är farligt och beroendefr­amkallande. Sedan händer det mycket som vi vuxna inte får reda på. Vi uppmanar vårdnadsha­vare att titta i ungdomarna­s mobiltelef­oner. Följ deras utgifter och intäkter, kolla chattar med mera. Det pratar vi jättemycke­t om. Det är som polisen säger, det är trots allt vårdnadsha­varna som abonnemang­en står på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden