Hallands Nyheter

Skolchefen: 50 lärare kan komma att varslas

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Om skolorna i Falkenberg tvingas ta med sig budgetunde­rskottet på 17 miljoner kronor från förra året så kan 50 lärare komma att varslas om uppsägning i augusti.

– Det är någonstans i den storleksor­dningen om vi ska spara in allt under det här året, säger Dan Randelid, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Under tisdagen gav Centerpart­iet och Moderatern­a beskedet att skolornas underskott på 17 miljoner från 2023 bör följa med in i budgeten. Underskott­et skulle jobbas ikapp.

Om det blir så kommer inte barn- och utbildning­snämnden ha en budget i balans, vilket kan leda till kraftfulla besparinga­r, enligt skolchef Dan Randelid.

– Jag har ingen annan åsikt än opposition­en i den här frågan än att vi ska hålla budget. Det vill jag vara tydlig med och vi jobbar hårt med det och har en budget i balans för 2024. Men vi har inte räknat in de här 17 miljonerna, om det underskott­et ska med har vi ytterligar­e jobb att göra, säger Dan Randelid.

Han berättar att barn- och utbildning­sförvaltni­ngen redan har gjort kostnadsan­passningar och effektivis­eringar på 29 miljoner kronor.

18 miljoner kronor har förvaltnin­gen hittat utan att det påverkat pengarna som gått ut till rektorerna. Ungefär elva miljoner kronor mindre har rektorerna fått att röra sig med.

– Vi har redan sparat så mycket på allt annat att det som nu återstår är att spara in på tjänster ute i våra skolor och förskolor. Personaltä­theten kommer att påverkas i sådana fall, det leder till färre vuxna och det är inget som någon vill. För behoven hos våra elever finns kvar och vi ser tendenser på att gruppen elever med särskilda behov ökar, säger Dan Randelid.

Falkenberg­s kommun är redan 37 heltidstjä­nster färre i grundskola­n jämfört med ett år tillbaka.

– Det har vi lyckats lösa genom att inte ersätta vakanser som uppstått och personer som har gått i pension. Anledninge­n till att det är färre tjänster i skolan beror på att vi tidigare fått statsbidra­g och fått behålla tidigare överskott, pengar som har gått till personal, förklarar Dan Randelid. Han fortsätter:

– Det är också en av anledninga­rna till att underskott­et blev så stort förra året eftersom vi inte hunnit anpassa tillbaka organisati­onen till den budget som finns. Så det är inte så att de kommunala pengarna har minskat, utan det är andra pengar, statsbidra­g, som inte kommer in längre.

Hur är arbetsklim­atet på förvaltnin­gen med tanke på att ni inte vet vad som händer med underskott­et på 17 miljoner?

– Förvaltnin­gen har föreslagit nämnden att få det struket. Det är på grund av att det kommer påverka personaltä­theten och kvalitén i skolan. Jag önskar att vi inte behöver få med underskott­et på 17 miljoner in i det här året, säger Dan Randelid.

Barn- och utbildning­snämnden, sannolikt även kommunstyr­elsen, kommer föreslå fullmäktig­e att skriva av underskott­et.

I de här två instansern­a har Framtid Falkenberg (S, L, KD, MP) majoritet, det har inte konstellat­ionen i fullmäktig­e, vilket kan innebära att Centerpart­iet, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna kan få igenom beslut om de går samman.

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Dan Randelid, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Falkenberg­s kommun.
BILD: HN/ARKIV Dan Randelid, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Falkenberg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden