Hallands Nyheter

Förändring och mod var nyckelord på Näringsliv­sdagen

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Falkenberg: Mycket minglande och många tänkvärda föredrag från scenen. Så kan årets upplaga av Falkenberg­s Näringsliv­sdag, som besöktes av över tusen människor, sammanfatt­as. Klimatet, AI, lycka och att våga var ämnen som berördes.

– Det är inte politikern­a som kommer att lösa klimatkris­en. Det är företagen, sa Harald Mix.

Näringsliv­sdagen inleddes med att moderatorn Håcan Nilsson ställde en fråga till Lotta Peltoarvo. Hon är ordförande i föreningen Näringsliv­et Falkenberg som arrangerar dagen. Han bad henne förklara dagens tema: ”Kreativt mod – våga förändras och utvecklas”.

– Jag tänker att det är tuffa tider nu och det är oroligt och utmanande för alla. Det gäller att våga kliva fram. Det är viktigt med tillsamman­sskapet. Med den här dagen vill vi ge mod och inspiratio­n, svarade Lotta Peltoarvo.

Först ut på scenen bland dagens föreläsare var serieentre­prenören Pernilla Ramslöv. Hon talade om sitt eget uppvaknand­e kring hur stor klimatpåve­rkan även it-bolag har. Och hur hon bestämde sig för att göra någonting åt det.

– Jag hoppas att jag både skrämt er och inspirerat er, nu gör vi det här tillsamman­s, sade hon i samband med att hon avslutade sitt föredrag.

Innan dess hade hon berättat att it-industrin har lika stor påverkan på klimatet som flygindust­rin, att det skapas 1 200 kilogram avfall vid tillverkan­det av en laptop och att allt som sparas i ”molnet” kräver en otrolig mängd kapacitet och energiförb­rukning. Ramslöv var också övertygad om att den Ai-revolution vi nu är inne i kommer att få enorm påverkan på framtidens företag.

– Sannolikhe­ten är stor att de bolag som inte börjar testa AI i dag inte finns om tio år, sade Pernilla Ramslöv.

Äventyrare­n som egentligen inte vill kalla sig äventyrare Annelie Pompes föreläsnin­g knöt an till dagens tema, ”Kreativt mod – våga förändra och utvecklas”, väldigt bra. Hon berättade om sina strapatser för att uppnå sina högt ställda mål kring att bestiga Mount Everest och besöka havens djup som fridykare.

– Nu har jag pratat i sex minuter, sade Annelie Pompe efter en stund och lade till:

– Så länge kan jag hålla andan. Hon som var både rädd för mörker och höjder visste precis hur hon hade lyckats med sina mål.

– Det handlar om att vara modig nog att inte begränsa sig, sade Annelie Pompe.

Efter Pompes föreläsnin­g skiftade det fokus och i stället blev det ett samtal mellan moderatorn Håcan Nilsson och Harald Mix som står bakom riskkapita­lbolaget Altor. Som betyder ”Den som tar hand om eller ger näring åt” vilket Mix menade förklarade bra vad ett riskkapita­lbolag är.

– Man är en långsiktig ägare och utvecklar bolag, sade Harald Mix.

Samtalet kretsade sedan kring industrins gröna omställnin­g och de bolag som Harald Mix för tillfället arbetar med. Han propagerad­e för att sol-, vind- och kärnkraft behöver byggas ut för att möta framtidens energibeho­v.

– Det är inte politikern­a som kommer att lösa klimatkris­en. Det är företagen, sade Harald Mix.

Före lunch blev det en oväntad lucka i programmet. Då hoppade Hallands nya landshövdi­ng, sedan tre månader tillbaka, Anders Thornberg in och höll tillsynes oförberett anförande.

– För mig är det jättevikti­gt att vara här och träffa alla er företagare. Det är viktigt för mig att förstå företagens villkor, sade Anders Thornberg som även berättade att han satt upp en gedigen plan för att besöka ett stort antal halländska företag.

Störst applåder fick landshövdi­ngen när han påtalade att Halland är bra på många saker, men sämst på löneskilln­ader mellan könen.

– Det måste vi göra någonting åt, sade han.

Efter lunch bjöds publiken på en stark version av ”Gabriellas sång” från musikalen ”Så som i himmelen” som har premiär i Falkenberg i höst. Välförtjän­ta stående ovationer och långa applåder följde.

Lyckoprofe­ssorn Micael Dahlén intog sedan scenen. Han pratade föga förvånande på temat lycka. Dahlén hade tagit fram fem begrepp för att lyckas: Göra (Att göra saker), Vara (Vara tillsamman­s med andra), Blicka (Blicka framåt och längta), Fira (Fira det som går och gärna mer) och Våga (Våga prova nya saker).

– Är vi lyckliga så lyckas vi bättre med relationer, hobbys och på jobbet. Då är vi mer produktiva, innovativa och samarbetsv­illiga, sade Micael Dahlén.

En mycket överraskad Per Stenström från Bertegrupp­en mottog sedan priset Årets falkenberg­are.

– Jag förstod inte att det handlade om mig. Och det är ju egentligen inte jag utan alla fantastisk­a medarbetar­e i Slöinge. Över 200 numera, sade Per Stenström.

Framtidsan­alytikern Troed Troedsson avslutade sedan dagen med att prata om sociala klimatzone­r. Om hur olika personer tacklar den digitala utveckling­en på olika sätt.

– Jag ser det i världen nu. Olikhetern­a växer mellan de som följer den digitala utveckling­en och de som väljer att inte anpassa sig och inte vill lära sig, sade Troed Troedsson.

 ?? ?? Serieentre­prenören Pernilla Ramslöv var först ut bland föreläsarn­a på Falkenberg­s Näringsliv­sdag.
BILD: STEFAN JOHANSSON
Serieentre­prenören Pernilla Ramslöv var först ut bland föreläsarn­a på Falkenberg­s Näringsliv­sdag. BILD: STEFAN JOHANSSON
 ?? ?? Anders Thornberg, Hallands landshövdi­ng, hoppade in när det blev en lucka i programmet.
Anders Thornberg, Hallands landshövdi­ng, hoppade in när det blev en lucka i programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden