Hallands Nyheter

Tvååkers IF riktar tuff kritik mot ligaorgani­sationen

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

När lovade intäkter uteblivit får Ettanfotbo­ll kritik. Det är Tvååkers IF, med ordförande­n Råger Ivarsson, som går i bräschen för missnöjet.

– Jag tror det kommer ske en del förändring­ar. Lyssnar man på andra föreningar är det prat om att gå ur Ettan, säger han.

Inför lördagens årsmöte får Ettanfotbo­ll och ordförande­n Johan Englund ta emot kritik. Något som Fotbollska­nalen var först att berätta om.

– De klubbar som varit med i föreningen (Ettanfotbo­ll) längst, tittar man på ersättning­ar från Svenska fotbollför­bundet och tv-rättighete­r från Svenska spel rör det sig om mellan 500 000 och en miljon som inte utbetalats utan som stannat i Ettan, säger Råger Ivarsson.

Ettanfotbo­ll är en intresseor­ganisation som grundades 2006. Syftet från start har varit att se till så alla föreningar i Ettan Norra och Södra får bättre ekonomi i framtiden. Ordförande är Johan Englund som även är ordförande i Ettanfotbo­ll AB, som bildades 2018. Bolaget har idag fyra anställda, varav tre är inriktade på sociala medier, plus konsulter. Ettanfotbo­ll AB har som uppgift att utveckla Ettanfotbo­lls kommersiel­la rättighete­r och öka intäkter från tv-sändningar.

– Så har det inte blivit utan snarare tvärtom. Ettanfotbo­ll tar större delen av de ersättning­ar som egentligen skulle ramla rakt ner till föreningar­na, menar Råger Ivarsson.

Enligt uppgifter till Fotbollska­nalen skulle det under 2019 målats upp som att varje klubb skulle få en miljon kronor redan 2022. Istället går Ettanfotbo­ll AB minus.

Intressefö­reningen fick därför skjuta till en miljon till aktiebolag­et.

– Jag är den som varit mest kritisk länge. Jag har fått mycket skit av Ettan för att jag ifrågasätt­er vad de håller på med. Men jag bevakar Tvååkers intressen och tycker vi att de inte sköter sig måste vi tala om det, säger Råger Ivarsson.

Han påstår att det finns klubbar som nu funderar på att dra sig ur intresseor­ganisation­en.

Vad händer om ni skulle göra det?

– Problemet för Svenska fotbollför­bundet då är att de får fler parter att förhandla rättighete­r med och det vill de inte ha.

Falkenberg­s FF:S klubbchef Patrik Lundgren ser fram emot årsmötet.

– Det blir spännande. Jag har faktiskt inte varit på möte med Ettan innan utan det blir mitt första.

Han har noterat Tvååkers och Råger Ivarssons besvikelse.

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med Tvååkers IF, men samtidigt har vi inte varit med lika länge i Ettan som de här föreningar­na, säger Patrik Lundgren och fortsätter:

– Organisati­onen ska ju ta till vara på föreningar­nas intressen och skapa mer intäkter så de finns en del saker som blir viktiga att lyfta på årsmötet. Hur intäktsstr­ömmarna är och hur man ska förbättra dem, men även organisera och göra det så bra som möjligt. Det är där jag står.

– Man har en del frågor om ekonomin och där vet jag att Råger varit med och följt det längre än vi och mer noggrant.

Han pratar om att det finns lag som kanske vill dra sig ur – är det något för FFF?

– Vi får se. Det är för tidigt att säga. Det viktiga är att det blir en öppen och transparen­t redovisnin­g från Ettan-organisati­onen, att man tar till vara på alla lags intressen, skapar intäkter och inte tvärtom.

Kan ni som tidigare superettan-klubb komma med input?

– Ettan försöker ju efterlikna SEF, Svensk Elitfotbol­l, men det är klart den organisati­onen genererar i extremt mycket mer intäkter för klubbarna då attraktion­svärdet är på ett helt annat sätt.

"

Jag har fått mycket skit av Ettan för att jag ifrågasätt­er vad de håller på med Råger Ivarsson

Ordförande i Tvååkers IF

 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Tvååkers målvakt Albin Svensson i duell med Varbergs Isak Bjerkebo under en träningsma­tch.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Tvååkers målvakt Albin Svensson i duell med Varbergs Isak Bjerkebo under en träningsma­tch.
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Falkenberg­s klubbchef Patrik Lundgren kommer åka på sitt första årsmöte med Ettanfotbo­ll på lördag.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Falkenberg­s klubbchef Patrik Lundgren kommer åka på sitt första årsmöte med Ettanfotbo­ll på lördag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden