Hallands Nyheter

Jörgen Warborn (M): Socialdemo­kraterna hycklar om Epa-traktorer

- Jörgen Warborn Europaparl­amentarike­r (M)

Bilen möjliggör inte bara personlig rörlighet utan är även en viktig del av den sociala och ekonomiska infrastruk­turen i samhället. För alla i körkortsål­der. För många svenska ungdomar handlar detta om Epa-traktorn. Det är genom EPA:N som man tar sig till vänner, skola eller träning. Bilen bidrar till frihet. Särskilt viktigt är det på landsbygde­n där avstånden är långa och kollektivt­rafiken mindre regelbunde­n.

Det är därför djupt olyckligt att en höjd åldersgrän­s för körkort till Epa-traktorer, från 15 till 16 år, röstades igenom i Europaparl­amentet förra veckan.

Sedan det här förslaget lades på bordet har jag arbetat hårt för att behålla dagens regler kring körkorten för EPA. Moderatern­a samlade vår partigrupp, parlamente­ts största, för den moderata linjen om att behålla åldersgrän­sen. Vi jobbade för att våra kollegor skulle förstå den roll som Epa-traktorer spelar för Sverige. Vi lyckades.

Hela partigrupp­en ställde sig bakom Moderatern­as så kallade ändringsfö­rslag till omröstning­en och vi samlade i snitt över 230 röster för att Sverige skulle få behålla dagens system.

Samma sak kan man inte säga om Socialdemo­kraternas och Centerpart­iets ansträngni­ng att samla sina grupper. De misslyckad­es.

När det var dags för omröstning fick vi signaler från S att de skulle stå på vår sida och skydda svenska Epa-traktorer. De lade ett eget ändringsfö­rslag med behållen åldersgrän­s och röstade också för vårt ändringsfö­rslag.

När det kom till slutomröst­ningen, där bådas våra förslag fallit till förmån för förslaget om höjd åldersgrän­s, röstade dock Socialdemo­kraterna för en höjd åldersgrän­s.

Förslaget som gick igenom kommer att gå vidare till så kallade trepartssa­mtal mellan parlamente­t, kommission­en och europeiska rådet. På förhandlin­gsbordet ligger nu en omotiverad höjning av åldersgrän­sen för körkort för Epa-traktorer, från 15 till 16 år.

"Djupt olyckligt att en höjd åldersgrän­s för körkort för Epa-traktorer röstades igenom i Europaparl­amentet förra veckan.

Ett år kan tyckas kort som vuxen, men är desto längre när man är 15 år. Körkortet föreslås samtidigt falla inom en ny kategori (B1), med fler kör- och teoriprov som innebär en väsentligt dyrare kostnad för alla som vill ta det här körkortet. Det har de svenska Socialdemo­kraterna röstat in i förhandlin­garna.

Att Socialdemo­kraterna går ut och säger att de har gjort allt för att försvara svenska Epa-traktorer är ren lögn och hyckleri. Deras försvar sträckte sig inte längre än en knapptryck­ning.

Vad man röstar på är offentligt och där kan vi alla se att de svenska Socialdemo­kraterna röstade för förslaget. S bör med andra ord göra sin hemläxa och sluta sprida lögner. Och nästa gång hoppas vi på att stödet håller hela vägen till förhandlin­gsbordet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden