Hallands Nyheter

Vem skulle stötta kvinnor och tjejer om vi inte fanns?

- Kimberly Oakley Verksamhet­sledare Varbergs Kvinnojour

Varberg. Mäns och killars våld mot kvinnor och flickor är en kriminalit­et som pågår dygnet runt, året om. Det kostar kommunen stora summor varje år, men den största kostnaden är lidandet för utsatta kvinnor och barn och deras anhöriga. Vi på Varbergs kvinnojour arbetar varje dag för kvinnor och flickor ska få leva sina liv fria från våld. I dag den 8 mars uppmanar vi Varbergs kommun: Ge oss de bästa förutsättn­ingarna att fortsätta finnas där för kvinnor och tjejer!

Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Samhällsan­svaret slås fast i socialtjän­stlagen, i nationella och kommunala politiska målsättnin­gar och i brottsbalk­en. Ändå är det långt från verklighet­en för många kvinnor och barn i Varbergs kommun.

”Han har skallat mig, kastat saker på mig, han tar stryptag och säger att han ska döda mej. Jag vet att jag borde lämna, men jag vet inte hur?”

Så skriver ”Maria”. Flera gånger i veckan har Varbergs kvinnojour stödsamtal och stödbesök av våldsutsat­ta kvinnor. Kvinnor och tjejer hör av sig och berättar om grovt våld, sexuella övergrepp, hot och kontroll. Anhöriga hör av sig och ber om råd för hur de ska kunna stötta familjemed­lemmar och vänner som är utsatta för mäns våld.

Vi vet att vi är många i Varbergs kommun som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Varbergs kvinnojour har en unik kunskap och samhällsbä­rande roll i Varbergs kommun. Allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenhet­er av mäns våld. Vi stöttar och skyddar våldsutsat­ta kvinnor, tjejer och barn, vi förebygger våldet i samarbete med idrottsför­eningar och företag och vi påverkar politiken så att mäns våld mot kvinnor ska finnas högst upp på den politiska dagordning­en. Vem skulle göra det arbetet om vi inte fanns?

För att kunna göra vårt livsviktig­a arbete måste vi ha de bästa förutsättn­ingarna:

• Långsiktig finansieri­ng till hela jourens verksamhet – inte enbart akuta insatser när våldet är ett faktum, utan även lättillgän­gligt stöd, förebyggan­de arbete och utbildning­sinsatser.

• Upprätta avtal med oss genom IOP – Idéburet Offentligt Partnerska­p. Avtalet ska ge oss långsiktig­a ekonomiska förutsättn­ingar att bedriva verksamhet som Varbergs kommun invånare har behov av.

• Använd oss till utbildning och kunskapssp­ridning. Vi besitter mångårig erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Tillsamman­s vill vi skapa den trygghet som Varbergs kommuns kvinnor och barn har rätt till!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden