Hallands Nyheter

Åtgärder mot sprängning­ar snabbutred­s

-

Flera kraftiga sprängdåd har inträffat i Sverige de senaste dygnen. Nu meddelar regeringen att lagen om explosiva varor ska ses över.

– Dagens lagstiftni­ng är helt enkelt inte anpassad efter samhällsut­vecklingen, säger Carl-oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Utredninge­n ska se över frågor om tillstånd och tillsyn kring explosiva varor, i syfte att stoppa kriminella­s tillgång på sprängmede­l.

Polisen har tidigare pekat på att det till stor del är civilt sprängmede­l från till exempel byggarbets­platser som används till hemmagjord­a bomber.

Den nuvarande lagstiftni­ngen togs fram i syfte att undvika olyckor, inte att förhindra att de hamnar i händerna på kriminella. Därför är det nu dags att se över den, enligt Carl-oskar Bohlin (M).

– Lagen behöver bli ett effektivt verktyg för att minska den illegala hanteringe­n av explosiva varor och bidra till att stoppa sprängning­ar, säger han vid en pressträff.

Utredninge­n ska genomföras i ett så kallat snabbspår.

Bara under denna vecka har det skett sex sprängning­ar i Sverige; tre i Stockholms­området, en dubbelexpl­osion i Västra Frölunda i Göteborg och en i Linköping.

– Som polisen har befarat verkar det vara ett resultat av att kriminella går igenom förundersö­kningar som har blivit offentliga i samband med att åtal väckts och noggrant väljer ut måltavlor i sina hämndaktio­ner med det som underlag, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Sprängdåde­n i Sverige ökade kraftigt i fjol, då 156 fullbordad­e brott om allmänfarl­ig ödeläggels­e genom sprängning anmäldes, mer än något år tidigare. I en av sprängning­arna dödades en ung kvinna i Uppsala.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) (vänster) och minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).
BILD: JESSICA GOW Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) (vänster) och minister för civilt försvar Carl-oskar Bohlin (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden