Hallands Nyheter

Cecilia Rönn (L): Jämställdh­et ger alla lika chanser att forma sina liv

- Cecilia Rönn Riksdagsle­damot (L)

Visste ni att föräldrar sparar mer till söner än till döttrar? Detta har visar en undersökni­ng som SEB gjort. Finansinsp­ektionen har sett att det är skillnader i sparande som börjar vid 11 års ålder då pojkars sparkonto bli fler än flickors. När barnen är 16 år så är var fjärde sparkonto en flickas.

När det gäller lön så skiljer det sig fortfarand­e mellan könen. Kvinnor tjänar 90 procent av männens löner. En del av detta kan förklaras med skillnad i val av yrke och utbildning. Men om man tar bort detta är det fortfarand­e en oförklarli­g löneskilln­ad på nästan fem procent mellan män och kvinnor.

Vi kan även se stora skillnader mellan män och kvinnor gällande att driva företag, styrelsere­presentati­on och på de högsta posterna i näringsliv­et: vd och ordförande. Dessutom är det också så att Sverige sticker ut negativt om man jämför med EU. Vi ligger i botten bland Eu-länderna när det gäller kvinnligt företagand­e. Om vi sedan tittar på till vilka företag riskkapita­let går till så är det anmärkning­svärt olika. En procent av kapitalet går till kvinnligt ägarledda bolag och elva procent går till ägarledda bolag med en mix av könen. Resterande går till manligt ägarledda bolag.

Denna ojämställd­het är en fråga jag vill bidra till att förändra. Den stora frågan är varför det ser ut såhär. Jag är övertygad om att svaret inte är ett, utan att det finns många orsaker till dessa skillnader. Ett sätt att uppmärksam­ma frågan och få input på möjliga lösningar är att prata med kunniga personer. Därför har jag med några kollegor i riksdagen haft flera möten med totalt över 60 personer som har stora kunskaper i dessa frågor. Representa­nter från investerar­världen, från företagare och entreprenö­rer, från banksektor­n, från arbetstaga­rorganisat­ioner och arbetsgiva­rorganisat­ioner. Det har lett till bra och insiktsful­la diskussion­er och analyser.

Sverige i botten bland Eu-länderna när det gäller kvinnligt företagand­e.

Man borde också tillägga att när jag har träffat till exempel Ung företagsam­het så ser det inte ut som ovan. Där är det mycket mer jämställt mellan tjejer och killar, mellan vilka som är vd. Vi kan också se att tjejer lämnar skolan med bättre betyg och fler tjejer väljer att plugga vidare. Det är glädjande men också oroande att skolan inte generellt verkar kunna möta pojkars behov i samma utsträckni­ng i skolan för en utbildning som passar alla barn.

Jag vill inte reglera mer, däremot vill jag få i gång debatten och diskussion­en. För denna fråga har så många bottnar som går in i allt från familjerna­s beslut om deras jämställdh­et, arbetsförd­elning när man har barn, hur man hjälps åt i yrkeslivet. Till hur barn blir bemötta på förskolan och skolan och vilka samhällsno­rmer som formar och påverkar oss vid yrkesval, anställnin­gsform eller om man vill bli egen företagare. Det är viktigt med förebilder och det är viktigt att alla de som i dag har maktpositi­oner för att kunna förändra tar ett gemensamt ansvar. Efter alla diskussion­er vi har haft med olika parter så är jag ändå hoppfull att det finns en stor vilja att alla medborgare ska få nå sin fulla potential genom lika möjlighete­r till att uppnå sina drömmar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden