Hallands Nyheter

Var med och rädda vårt världsunik­a kulturarv

- Susanne Rappmann biskop i Göteborgs stift

Halland. Vad betyder kyrkan som plats för dig? Är det där en älskad förälder begravdes eller en kärlekens vigsel hölls? Sverige har, som få andra länder, ett stort antal välbevarad­e kyrkor med tillhörand­e inventarie­r. De 3 400 kyrkobyggn­aderna med sin omgivande miljö är en tillgång inte bara för Svenska kyrkan och dess medlemmar, utan för alla som bor i vårt land.

I Göteborgs stift finns 371 kyrkor som berättar en tusenårig historia. Men detta vårt gemensamma arv lever i dag på lånad tid. Statens stöd till vården och underhålle­t av svenska kyrkobyggn­ader har under en lång rad år urholkats.

När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan skulle få så kallad kyrkoantik­varisk ersättning för vården av Sveriges största sammanhåll­na kulturarv. Ersättning­en är ett stöd till, och en kompensati­on för, det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggn­ader, kyrktomter och kyrkliga inventarie­r.

Staten tillför Svenska kyrkan medel till en nivå om 460 miljoner kronor per år, men sedan 2009 har ingen ytterligar­e höjning gjorts trots inflation och minskat penningvär­de. Det urholkade penningvär­det innebär en kvarts miljard mindre varje år jämfört med vad statens egen utredning bedömde var rimligt när systemet arbetades fram, det vill säga cirka 700 miljoner årligen i dag. Det är ohållbart.

Behoven är stora: bara i Göteborgs stift söker församling­arna varje år stöd för långt mer än de medel som finns. För perioden 2021–2024 var siffran 547 miljoner i sökta medel, jämfört med utdelade 255 miljoner. Underhålls­skulden växer, med risk för skador och mer kostsamma insatser längre fram. Om inte staten tar sitt ansvar riskerar Sveriges största sammanhäng­ande kulturarv, ett kulturarv som tillhör oss alla, att förfalla.

Mot den här bakgrunden har Svenska kyrkan tagit fram ett konkret och hållbart förslag till våra riksdagsle­damöter: höj den kyrkoantik­variska ersättning­en successivt från dagens nivå på 460 miljoner till 700 miljoner kronor år 2027 och inflations­skydda anslaget. Det kyrkliga kulturarve­t är ett gemensamt ansvar. Nu är tid att agera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden